https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Заболявания на черния дроб, превенция, лечение с билки

0
заболявания на черния дроб, превенция и лечение

При заболявания на черния дроб най-важна е превенцията

zabolyavaniya na cheren drob

В тази статия ще откриете информация за най-често срещани заболявания на черния дроб:
– стеатоза,
– ехинококоза,
– абсцес,
– хепатит,
– цироза.
Черният дроб е от тези органи, на които , да си признаем, не обръщаме особено голямо внимание. Знаем, че е важен за човешкото тяло, защото  детоксикира организма ни и снабдява мозъка и сърцето с пречистена и богата на кислород кръв. Знаем също, че прекомерната употреба на алкохол крие голям риск от опасната цироза.  И в общи линии познанията ни за черния дроб и заболявания на черния дроб се изчерпват до тук… А най-големият в тялото ни орган, като всички , се влияе и от най-малката промяна в организма ни. Ето защо се нуждае от специални грижи – за да функционира правилно, а ние да сме здрави и да се чувстваме добре.

За да си обърнем сами повече внимание и да вземем подходящи мерки навреме, необходимо е да сме запознати с опасностите, които грозят черния дроб. Затова нека първо  поговорим малко повече за най-често срещаните му заболявания.

черен дроб
Черен дроб на здрав човек

Мастна дегенерация(стеатоза)

Стеатозата е  най-честата патология на черния дроб. Заболяването  се характеризира с  прекомерно натрупване на мастни клетки в структурата на органа, които с наличието си възпрепятстват нормалната му функция.

Причините за възникването на болестта са много и различни. Сред тях попадат продължително приемане на антибиотици и други силни медикаменти, често консумиране на алкохол,тютюнопушене и затлъстяване (особено в областта на корема).  Има случаи, в които мастната дегенерация се развива вследствие на други заболявания – диабет тип 2, проблеми със сърдечния мускул и високо кръвно налягане, или след оперативна интервенция на чревната повърхност.
Първични симптоми за наличие на стеатоза почти липсват. С напредване на болестта се появяват оплаквания за тежест в дясната част под ребрата, гадене и липса на апетит, зачервяване на езика, увеличаване на черния дроб и болезненост при натиск.

Лечението на мастната дегенерация, освен с медикаменти,  се характеризира главно с назначаване на специален хранителен режим, който изключва мазна и пикантна храна, а е богат на лесно усвоими въглехидрати и белтъци. Тютюнопушенето и консумацията на спиртни напитки трябва да бъдат преустановени. Препоръчва се редуциране на телесното тегло в случай на затлъстяване.

Стеатозата е сред най-леките заболявания на черния дроб. Прогнозата за лечението й е добра. Пораженията могат да бъдат лесно обратими. Въпреки това натрупването на мастна тъкан не е за пренебрегване и ранното диагностициране е ключов фактор. В случай, че заболяването не се лекува, то може да прерасне в цироза и/или чернодробна недостатъчност.

Енхинококоза на черния дроб

Това е заболяване на черния дроб, причинено от паразити (най-често кучешка тения). В структурата на подребрения орган се образува киста, в чиято капсула се съдържа течност с енхинококови зародиши. Заразяването се осъществява при контакт с куче, по чиято козина има яйца на тенията, или чрез прием на замърсени плодове и зеленчуци, както и на замърсена вода.

Известни са три стадия на протичане на енхинококозата:

– начален – в много случаи той е латентен и пациентът не подозира за него;
– симптоматичен – етапът, в който се образува кистата;
– стадий на усложненията.

Както при повечето болести на черния дроб, основният симптом е значително увеличаване размерите на органа и болезненост при допир в областта. Не са изключени тежест и болка в горната част на корема, а също и рязко повишаване на телесната температура. Макар и рядко, при някои от болните се наблюдава и жълтеница.

Пречистване-на-черния-дроб
Здравословното хранене е най-добрата превенция срещу заболявания на черния дроб

Лечението на енхинококозата се състои в оперативното отстраняване на образувалата се в черния дроб капсула. Следоперативното възстановяване е на базата на антибиотици. Прогнозата при ранно откриване на болестта е много добра. Когато обаче пациентът не потърси помощ своевременно, кистата започва и да гноясва. Тогава съществува голям риск да се спука и гнойта и паразитните зародиши да достигнат до други органи (мозък, бели дробове, бъбреци) по кръвен път. Изгледите за бързо и успешно лечение в такъв случай не са много обещаващи.

Как да се предпазим от ехинококозата? Отговорът на този въпрос не изисква никакви специални мерки и промени в начина на живот. Най-важно е поддържането на отлична битова и лична хигиена. Ако имаме куче за домашен любимец, то задължителни са редовните посещения при ветеринар и обезпаразитяването.

Възпалителни болести

Абсцес (Гнойник)

Обикновено след бактериално възпаление (стептококи, ентерококи, амеби, стафилококи и др.) в черния дроб се образува капсулирана кухина, която събира гной. В редки случаи абсцесите са няколко, най-често е единичен. Наличието на гнойник се съпровожда с обща отпадналост, умора, главоболие, горчив вкус в устата, жълти кръгове под очите, червени петна по тялото. Не е изключено и повишаване на телесната температура (около 40 градуса С).

При лечение на абсцес може да се прибегне до интравенозно приемане на антибиотици, последвано от перорално приложение. В повечето случаи обаче лекарите препоръчват оперативно отстраняване на гнойната капсула като най-сигурен метод.

Хепатит

заболяване на черен дроб вирусен хепатит
Хепатит

Възпалението, при което се разрушават клетките на черния дроб, се нарича хепатит. В  зависимост от продължителността на заболяването, той бива остър и хроничен. Според вируса причинител се различават типове хепатити – А, В, С, D и E (първите три са най-разпространени).

Срещу хепатит C не е разработена ваксина. От голямо значение е превенцията.

Най-ярките симптоми са жълтеницата и увеличеният черен дроб. Почти винаги те са придружени с повръщане, потъмняване на урината, обриви по кожата, тежест в дясното подребие, болки в ставите.

За хепатит типове А и В няма специфично лечение. Предписват се медикаменти, които да облекчат действието на симптомите, а за самата болест се очаква организмът да се пребори сам, както с повечето вирусни заболявания.Важно е да се отбележи, че съществува ваксина за хепатит А и В, чието действие ни предпазва в продължение на години.

В случай на хепатит С картината не е толкова розова,  все още не е налична и ваксина. Успеваемостта на лечението достига до  82%. Както при останалите тежки и опасни болести ранното диагностициране се оказва жизненоважно условие за успешен изход.

Цироза

Прекомерната употреба на алкохол е най-често срещаният фактор за поява на цироза на черния дроб. След нея като причинители се нареждат хепатит (автоимунен или вирусен), отравяне с  токсини от околната среда и продължително лечение с тежки медикаменти, паразитни инфекции, болести на сърдечно-съдовата система. Заболяването се характеризира с развитие на възли и промени в чернодробната тъкан. Част от клетките на черния дроб загиват, като на тяхно място се образуват нови, но непълноценни и нефункционални.

В начален стадии (фиброза) симптомите са малко или изобщо липсват. С напредване на поразяването се появяват изтощение, липса на апетит, загуба на тегло, стомашни болки, когнитивни проблеми.

капки Алкофитал против алкофолизъм

Първата и най-важна стъпка при диагностициране на алкохолна цироза е абсолютното и категорично преустановяване приема на алкохол. Да, никак не е лесно да се промени досегашния начин на живот, но това е повече от необходимо, предвид притеснителната бъдеща картина и страшните последици. Много от хората, развили алкохолна зависимост, не вярват, че биха могли да се откажат от старите привички и да не посягат към чашката. Тук е моментът да споменем медикамента Алкофитал. Той може и ще бъде верен помощник по пътя за отказване на алкохола за всички, които искат да оставят алкохолизма зад гърба си. Отговори на въпросите как, кога и по колко да бъдат приемани капките Алкофитал ще намерите на www.kapkite.com .

Цирозата е нелечимо заболяване на черния дроб. Приемат се медикаменти, които само забавят напредването на болестта и намаляват действието на последиците.  Лекарите препоръчват чернодробна трансплантация като единствен вариант за благополучен изход в случай на напреднала цироза. Откриването на подходящ донор навреме е главният проблем тук. Ето защо трябва да се стремим да не се стига до подобни ситуации. Трябва да обръщаме сериозно внимание на превенцита – тя може да спаси живота ни.

Повече информация за превенцията и лечението с билки на заболяванията на черния дроб очаквайте скоро във втората част на статията.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.