Кога зъбната коронка става негодна и трябва да се смени?

зъбната коронка

Зъбната коронка предпазва разрушения зъб, но и тя има определен период, през който може да бъде надеждна

зъбната коронка
Зъбната коронка е конструкция, която се поставя, когато пораженията на твърдите тъкани са толкова големи, че не могат да се възстановят с пломби и съществува риск от счупване. Тя покрива цялостно зъба, обхваща неговата шийка и го предпазва от по-нататъшно разрушаване.

Коронката е често прилаган метод на стоматологично лечение. В някои случаи се налага конструкцията да се подмени с нова. Причината може да бъде функционална, естетическа или профилактична. Под функционална стоматолозите имат предвид, че старата коронка вече не е пълноценна при хранене. Естетическите критерии са по-многообразни, тъй като зависят от разбиранията на пациента за добър външен вид. В близкото минало широко приложение имаха модели от благородни сплави (най-често златни). Преди време се използваха и коронки от лъскав бял метал. Когато пластмасовото им покритие с течение на времето се амортизира, материалът потъмнява и се налага подмяна. Профилактичните критерии също са много важни. Целта на коронката е да предпазва зъба от разрушителното въздействие на храните, киселините и
бактериите в устата.

Един от случаите, в които е необходима смяна, е при скъсяване на коронката от страната на венеца. По този начин зъбът се оголва. Когато пък конструкцията се пробие, тя пропуска бактерии и храна, които атакуват зъба. Започне ли често да се разлепва, също е време за нова.

При смяната първо се срязва старата коронка и се отстранява. Зъбът се заглажда. Взима се мярка за изработването на нова коронка, която се моделира в зъботехническа лаборатория. Ако е добре направена и е удобна на пациента, окончателно се циментира.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.