https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Петна по зъбите? как да ги премахнем?

0

Когато зъбите са здрави, те поддържат самочувствието

zybite
Петна по зъбите? как да ги премахнем?

Въпреки редовната хигиена понякога по повърхността им се появяват петънца. Част от тях са вродени дефекти на денталните структури, а други подлежат на лесна корекция.

Най-често срещаните петна са причинени от плака и зъбен камък. Те са жълтеникави или кафяви. Обикновено са близо до венеца. Натрупванията от плака са резултат от некачествена хигиена. С времето те се превръщат в зъбен камък, който се отстранява от стоматолог. Вие обаче можете да премахнете натрупванията от плака и да предотвратите появата им занапред. За отлично измиване на зъбите не е достатъчно да ползвате единствено четка и паста. Включете дентален конец и интердентални четки за почистване на междузъбните пространства.

Тъмнокафявите до черни на цвят петна са причинени от храни и напитки, богати на пигменти – кафе, червено вино, соев сос, червено цвекло. Основният виновник обаче е тютюнопушенето. Тези оцветявания са близо до венеца, в междузъбните пространства и на местата, където зъбите се припокриват, когато не са правилно подредени. Могат да бъдат премахнати от денталния лекар чрез професионално почистване, полиране, избелване. За да не допуснете появата им, разчитайте на качествената хигиена.

Кафяви и черни петна нерядко се появят в детска възраст, когато зъбите се изграждат. Върху тях не може да се повлияе, защото те са свързани с денталните структури в дълбочина. Възможните причини за нарушенията трябва да се търсят в прекомерен прием на флуорни препарати, вродени дефекти, употреба на антибиотици от тетрациклиновата група по време на бременността или в ранна детска възраст, травми на временните зъби. Корекцията на тези петна е от компетенцията на стоматолога.

Като белезникави и кафяви петна изглеждат кариесите в началната си фа-
за. Най-напред те представляват бели, лентовидни лезии. Причинява ги плаката, като разгражда емайла и образува пори в него. Когато тя не се отстрани, порите се увеличават, в тях започват да се натрупват пигменти и петното става кафяво. Лечението е в ръцете на стоматолога.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.