https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Децата ни имат нужда от сериозно лечение на зъбите

0

Цели 75% от децата до 18 години у нас имат нужда от лечение на зъбите

zabite
От лечение на зъбите се възползвам много малко хлапета. Само една пета от родителите им обаче ги водят на зъболекар, съобщи в. „Монитор“. Това е необяснимо, тъй като за деца прегледите и повечето дейности на зъболекаря са безплатни.

Според д-р Николай Ширков от Медицинския университет в София причина за тази немара е инерцията от миналото, когато грижа за детските зъби е имал не родителят, а училищният зъболекар.
Зъбният кариес между 6 и 9 г. влияе върху концентрацията и развитието на речта на детето. За да бъде избегнат, между 5- и 9-годишна възраст безплатно се поставят силанти на постоянните 6-и зъби, които са най-важни за дъвченето.

Те са в центъра на дъвкателното налягане. Силантът е специален материал, който покрива релефа им за 2-те години след появата на зъбите, докато трае тяхното узряване и минерализиране. Чрез него се пречи на образуването на зъбна плака, от която тръгват кариесите. Силантите са временни и се изтриват при хранене.

Грижата за зъбите на детето трябва да почне още преди раждането му. Бременната трябва да иде на зъболекар и да получи от него ценни съвети в кои периоди на бременността да увеличи приема на месо, калций и фосфор.

После на кърмачето не бива да се дава нощем биберон с мед и мляко, подсладена вода и сокове. Щом се появи първият зъб между 6-ия и 7-ия месец, да почне и миенето на бебешката уста с паста без флуор. Между 2- и 5-годишна възраст да почне да се четка и езикът. За здрави зъби децата да ядат храни, богати на калций, като прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал. Най-вредни за зъбите на децата са лепкавите и сладки храни като локум, дъвчащи бонбони и торти. Те трябва да дъвчат и дъвка, но без захар в нея.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.