https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Зъбен камък – от какво се получава и как вреди?

0

Зъбен камък има всеки от нас, затова не е лошо да знаете защо и откъде се получава и кои са главните причинители на това неприятно състояние

zaben kamak
Завиждате на 100-каратовите усмивки на светски знаменитости и се притеснявате от кафеникавия оттенък на зъбите си? Не е въпрос на наследственост, а резултат от натрупването на зъбен камък – най-вече поради вашето безхаберие и вредни навици. Съвременната стоматология може да неутрализира лошата генетична предразположеност. Ако бързо трупате зъбен камък обаче, не е зле да знаете кои са най-важните фактори за появата му, за да ги избягвате или поне да намалите вредното им въздействие.

Цигарите са един от основните фактори за наслояването на плака по зъбния емайл. Има пряка зависимост между пристрастеността към пушенето – откога и по колко цигари на ден пушите, и жълтеенето на зъбите. Съставки в тютюневия дим разяждат повърхностните слоеве на емайла. Ефектът е като при татуиране на кожата. Зъбите остават оцветени дълго време и след като спрете да пушите.

Напитки

Вино, пелин, черен чай, някои изкуствено оцветени безалкохолни напитки съдържат танин и други биологични или синтетични оцветители. Те имат сходно на катрана действие върху зъбите – свързват се с повърхностния слой на емайла и го оцветяват трайно. Най-доброто решение, за да се възпрепятства отлагането на нежелани съединения по зъбите, е миенето им с твърда, но щадяща венците четка веднага след пиене на такава напитка.

Лоша питейна вода

Ако питейната вода съдържа много минерали, по зъбния емайл се натрупват соли и други съединения, особено ако по него има микроскопични пукнатини и кариеси. Невинаги богатата на калций, флуор и други минерали вода може да се разпознае с просто око. Във всички случаи добре е като профилактика на зъбния камък всяка седмица, ако не и постоянно, да използвате специална паста за зъби, която съдържа възпрепятстващи образуването на плаки вещества. Ако този тип препарати са твърде скъпи за вас, със същия ефект може да употребявате най-обикновена сода бикарбонат, поръсена върху четката за зъби.

Лоша устна хигиена

Пушачи, пиячи и хора, които прекаляват със сладко, трябва да мият зъбите си след всяко хранене. Защото остатъците от храна улесняват образуването на зъбен камък.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.