https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За умни деца – повече спорт

0

Децата в начално и основно училище имат по-добър успех, ако редовно играят навън или се занимават с някакъв спорт. Изводът е направен след проведено проучване в тази възрастова група. Изследователите не намират конкретна връзка между двете, но приемат за красноречив показател решението на някои американски училища да увеличат часовете по четене, писане и математика, за сметка на физическото възпитание.

Според водещия изследването д-р Робърт Роунър от университета Крайтън и училищата Линкълн, Небраска, САЩ ограничаването на физическата активност на децата е потенциално непродуктивен метод. Той смята, че те трябва да се движат и развиват физическите си способности вместо да прекарват повече време над училищната скамейка в смятане и четене.

Екипът на д-р Роунър е сравнил степента на физическа активност и оценките на децата, при което са забелязали, че тези, които се движат повече имат два пъти по-голяма вероятност да изкарат тестовете по математика и четене, в сравнение с обездвижените. Но въпреки че индексът на телесна маса е важен индикатор за здравословното състояние, както и физическата активност, изследователите не забелязват той да има особено голям ефект върху ефекта на обучителния процес.

Изводът, който правят експертите е, че не е необходимо вниманието да се съсредоточава в теглото на децата, а е много по-добре то да се насочи към физическата им активност, като конкретно се следи дали те извършват аеробни упражнения. Това означава, че децата трябва да се оставят да играят и тичат на воля в двора на училището или в специално предвидени за целта часове. Експертите смятат, че това има много по-съществен ефект от допълнителните учебни занимания.

Освен двигателната активност за добрите резултати на учениците влияе и материалното положение на семейството. За съжаление върху доходите на хората трудно може да се повлияе, но пък е много по-лесно да се осигури време за достатъчно двигателна активност на децата в училище.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.