https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За профилактика срещу инсулта – чай и кафе

0

Ако сте решили да се спрете само на една от двете вечни напитки – кафето и чая, то може би от здравословно гледна точка е добре да изберете и двете. Истински здравен бонус може да се окаже пиенето и на двете. Учени твърдят, че хората, които всеки ден пият по чаша горещо кафе, увеличават своята защита срещу една от най-страшните болести – инсулта, с 20%. Същият процент е установен и при хората, които пият най-малко четири чаши зелен чай ежедневно.

coffee-and-teaСтигнало се е до този извод, след като са били наблюдавани хранителните навици на около 84 000 японци и то в продължение на години – 13. В краен случай резултатите на това комбинирано мащабно изследване, са показали, че когато човек съчетае и двете напитки, то допринася за профилактиката срещу инсулта много повече, отколкото ако пие само едното, тъй като двете напитки имат взаимодействащ една на друга ефект.

Даже и да не са 4 чаши на ден, зеленият чай пак има положително действие на организма. Проучването разбира се включвало такива фактори, като възраст, пол, здравен статус и навици (цигари, алкохол). Както се оказало, тези, които пиели повече или изключително само зелен чай, спортували много по-често, докато другите – кафелюбителите, били млади хора, които пушели и физическите упражнения не били от любимите им.

Макар да не е известна още точната причина, учените залагат на съдържанието на катехини, които неведнъж са били обект на изследване и за които е доказано, че допринасят за силния антиоксидантен ефект на билковата напитка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.