За по-добър ефект – накисвайте суровите ядки

Не е тайна, че ядките са може би най-трудно смилаемата храна

накиснати ядки

В сурова форма някои от тях са горчиви на вкус, а дори и малко количество сурови ядки могат да предизвикат тежест в стомаха.

Това се дължи на факта, че суровите ядки съдържат ензимни инхибитори, които инхибират и защитават покълването на семената при неблагоприятни условия. Точно те придават и горчивия вкус.

Има два начина да се унищожат ензимните инхибитори. Първо – да се изпекат ядките, но в този случай също така се унищожават и полезните ензими. Второ изпълнение, по-предпочитано – поставяме на семената във влажна среда, в която да покълнат. Така инхибиторите са унищожени и количеството полезни ензими се повишава два пъти .

В накиснатите ядки и семена се променя и химическия състав. Същността на този процес е превръщането на сложните вещества до по-прости: неактивните вещества при растежа се активират и насърчават синтеза на ензими , които разграждат сложните резервни вещества до по-прости .

Благодарение на тези химични процеси накиснатите ядки и семена са по- смилаеми, значително се увеличава и тяхната хранителна. Също така се променя и вкуса – те са сочни, сладки и почти по нищо не отстъпва на суровите ядки.

Как се накисват ядките?

Разбира се, добре е да се накисват сурови ядки, а не печени. Слагат се в подходящ съд, така както е показано на снимката и се долива вода колкото да ги покрие.

Напоените ядки и семена могат да бъдат съхранявани в хладилник в продължение на около три дни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.