https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За ниското кръвно и профилактиката

0

Оптимална стойност на кръвното налягане при възрастен човек е 120 mmHg систолно и 80 mmHg диасистолно, като се допускат леки отклонения, около 5-10 mmHg. Когато отчетените стойности показват под 100 mmHg систолна граница, това вече е понижено кръвно налягане, което се нарича хипотония. При мъжете за ниско кръвно налягане се счита 100/60, а при жените – 95/60.

По принцип ниското кръвно налягане не се смята за медицински проблем и дори се свързва с по-голяма (над средната) продължителност на живота. Възможно е обаче то да настъпи в резултат на заболяване, прием на лекарства или други причини.

Един от факторите предизвикващи понижено кръвно налягане е недостатъчно наличие на течности в организма, предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете. Често това се получава през горещите летни дни, а също и при повишена телесна температура и диария.

Друга причина за понижаване на кръвното налягане е кръвозагубата, като при жените това може да се дължи на по-обилен менструален цикъл.

Приемането на медикаменти, служещи за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства), както и успокоителни средства, също могат да снижат кръвното налягане.

Понякога кръвното налягане спада рязко, например след ставане от седнало или легнало положение. Това състояние се нарича ортостатична дисрегулация и може да доведе до колапс.

За да се предпазите от подобен проблем, трябва да се научите да регулирате кръвното си налягане. Ако измервате кръвното си вкъщи и апаратът ви показва ниски стойности, веднага трябва да предприемете мерки, като първо е необходимо да посетите ендокринолог, тъй като е възможно основният източник да е хормонален дисбаланс. Често консумираните чай и кафе, както и солените храни, като солена риба, кисели краставички, кисело зеле и др., понижават кръвното налягане. Препоръчително е да избягвате твърдия алкохол, тъй като той разширява кръвоносните съдове.

Ето и някои природни средства, които помагат при понижено кръвно налягане:

Нарежете на ситно пелин. Вземете 1 ч.л. от билката и я залейте с 300 мл. вряла вода. Оставете да престои 1 час, след което прецедете. Запарката се приема 3 пъти на ден по 100 мл. в продължение на 3 месеца.

Смесете 200 гр. прясно краве масло с 200 гр. мед и разбъркайте добре. Всяка сутрин приемайте по 1 супена лъжица от сместа. Или смесете 50 гр. масло, 50 гр. мед и малко какао и приемайте 12 дена поред, през май и септември.

Наблягайте на консумацията на масло, яйца, силни супи и гореща вода, както и наблегнете на копривата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.