https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За козметиката и заблудите за нейното pH

0

Едва ли има човек, който да не знае вече словосъчетанието „киселинно-алкален баланс” (или по- познат като рН). Ако обаче държите на здравето на кожата си, трябва да внимаваме той да не пада под някакви определени стойности. Или съответно да се качва. Особено що се отнася до козметиката и нейният избор. По принцип козметичните продукти така са направени, че всеки човек, който е запознат със своето pH да може да я избира. Но какво всъщност се получава? Практиката сочи, че има редица заблуди за кожата, които са в пълна сила и днес. А както знаем, последиците от зле подбраната козметика имат съвсем различен от желания ефект, който в някои случаи надминава с много „козметичните“ проблеми.

Заблуда №1: киселинно-алкалният баланс на кожата е равен на 5,5

Всъщност няма точно определена стойност. За всяка кожа той може да е различен в границите на 4,5 до 5,5. Ако например вашата кожата е по-скоро мазна, то вероятно pH се приближава към 5,5, а ако е суха –може да е и 4,4.

big_86e71878840de321e818522ddc6d4857Заблуда №2: сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс

Какъвто и да е този сапун, даже и най-прехваленият по рекламите, той винаги променя pH на кожата в алкална посока. Да не говорим, че руши и епидермалните липиди. Това са основните структури на роговия слой на кожата, които липиди са отговорни да не се изпарява така необходимата вода от клетките. След като ги няма липидите, кожата губи своята защитна мантия, а това може да доведе до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появава усещане за стегнатост.

Заблуда №3: трябва да се избира козметика с рН 5,5

Да, вярно, но не винаги. Ако например козметичното средство е с pH под 4.5 то може да се стигне до раздразнения и зачервявания при хора с чувствителна кожа. И те трябва да използват в този случай козметиката с pH 5.5. Но ако имаме човек с мазна кожа, тогава това 5.5 pH не е подходящо за него. Повечето бактерии обичат алкалната среда. А именно тя е развита при мазната кожа. Ето защо именно мазната кожа се характеризира с образуването на пъпки. А за нея, за нейното нормализиране трябва да се ползват козметични препарати в диапазона на pH 4,0-4,5. С тази цел могат да се правят маски със сок от лимон или млечна суроватка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.