За колко време минава удареното?

Ударили сте се някъде, даже не помните, а върху кожата ви се появява петно

За колко време минава удареното?

Макар че няма видима рана, то се дължи на подкожно разкъсване на капилярите, което позволява на кръвта да проникне в околните тъкани. Често петното не съвпада с мястото на директния удар, а е по-долу в резултат на гравитацията.

При зачервяване може да не се безпокоите – това говори за добре снабдена с кислород кръв, която често се тълкува като косвен знак за добро здраве, а пък това е гаранция, че организмът бързо ще се справи. Окажете си първа помощ, като завиете лед в кърпа и го сложите върху зачервеното място.

Това отчасти помага, но в повечето случаи след силен удар с времето цветът на петното става по-наситен. Когато потъмнее до синьо или тъмнолилаво, значи червени кръвни клетки от смазаните капиляри започват да се разпадат и да губят кислород. Скоростта на процеса зависи от активността на белите кръвни клетки макрофаги. Наситеността на цвета показва какъв кръвоносен съд е засегнат. По-плътен цвят е свъзран с по-голям кръвоносен съд. Колкото по-бързо се появява синьото или тъмнолилавото петно, толкова по-повърхностен е засегнатият съд.

Постепенно петното става зелено, което е един от първите признаци, че организмът се справя с разграждането на разпадналата се кръв

При добро здраве това се случва по-бързо. Хемоглобинът -червената протеинова молекула в еритроцитите, се превръща в биливердин – зелен жлъчен пигмент.

При средно тежка травма за около 10-14 дни петното пак променя цвета си към жълт или кафеникав. Когато процесът е сравнително бърз, имунитетът и метаболизмът са добри. Макрофагите продължават да елиминират хемоглобина, като вече превръщат биливердина в хемосидерин и билирубин. След пълното разграждане клетките се изхвърлят от тялото и петното изчезва.

Най-бавно изчезват релефните синини – т.нар. хематоми. Те се образуват, когато травмата е не само върху капилярите, а са разкъсани по-големи кръвоносни съдове и се е изляла повече кръв. Съсирекът е по-труден за разграждане.

Честите синини са знак за слаби капиляри, втвърдени и нееластични кръвоносни съдове – основно проблем на късната възраст. Но може да са и симптом на заболяване на кръвта. Затова не трябва да се подценява поява на цветни петна по кожата, особено без причина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.