https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js
настинка и грип

И грипът, както и настинката могат да бъдат доста упорити

Маслиновото дърво е едно от първите кул­тивирани растения. Смята се, че неговата родина е Близ­кият Изток. Още преди 9000 години жителите на днешен Израел надробявали дивите маслини с помощта на камъни и изцеждали зех­тина, а преди 2300 г. гръц­кият философ Демокрит препоръчвал за здраве и дълголетие „вътрешно мед, а външно зехтин“.

Хипократ препоръчвал консумацията на прясно изцеден зехтин при проблеми с храносмила­телната система и камъни в жлъчката, а римляните го използвали не само като основен хранителен продукт, но и като грижа за кожата. За­можните римляни мажели телата си със зехтин в банята, а из­лишъкът отстранявали с шпатула, като по този начин са премахвали и раз­творимите нечистотии. Това е метод за почистване, който е изключително подхранващ и нежен към кожата. Жителите на Рим използвали зехтина и за промиване на рани, като за целта смес­вали зехтин с мащерка, а при белези – с вино.

зехтинСлед разпадането на Рим­ската империя монаси за­почнали да отглеждат маслинови дръвчета в градините на манастирите и използвали маслиновото масло като средство за облекча­ване на сърбежа по кожата, прилагали го при главобо­лие, стомашни болки и болки в ушите.

През миналия век се утвърждава традицията зехтинът да се употребява за лечение на жлъчката. Приема се смес от 500 мл зехтин с лимонов сок, без да се консумира друга хра­на. Това спомага за изхвърляне­то на камъни от нея.

Днес зехтинът е толкова популярен най-вече поради факта, че високото му потребле­ние не допуска натрупване на холестерол в кръвта, предпазва от атеросклероза и появата на коронарни сърдечни заболявания, има антиканцерогенно дейст­вие. Маслиновото масло съдържа антиоксиданти, ценни минерали като калций, калий, магнезий, фосфор и микроеле­менти като желязо. За да сте сигурни, че зехтинът е качествен, когато пазарувате, търсете на етикета надпис: „Natives olivenol extra“ (естествен зехтин eкстра ) , „Olio extra vergine doIiva „, „HuiIе d’oIiva extra viеrgе“ „Aceite de oliva virgin extra“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.