За какво алармира болката отдясно в долната част на корема

За болката отдясно в долната част на корема може да има много причини, но ако е от апандисит, трябва да се бърза към лекарския кабинет

 болката отдясно
Първите 6 до 12 часа са критични – има опасност апендик­сът да се спука и да причини теж­ка инфекция в корема.
Сляпото черво (апендиксът) е разположен там, където се съе­диняват тънкото и дебелото черво. Достига дължина до 10 см, но е доста тънко. Не е съвсем ясно за какво служи. Смята се, че е закърняла част от храносмилателния тракт на предците ни, чието хранене е било доста по-различно от днешното. Това е атрофирал орган и човек може да живее без него.

Апандиситът е състояние на възпален, подут и пълен с гной апендикс. Обикновено това се случва, когато до него стигне инфекция или започне да се разлага храна, попаднала вътре.
Ако не бъде лекувано, до 48 часа възпалението пука сляпото черво, гнойта се разнася из цяла­та коремна кухина и предизвиква абсцес. Настъпва перитонит – смъртоносно увреждане на об­вивката на коремната кухина.

Апендиксът може да се възпали на всяка възраст, но е по-характерен при децата. Тяхното сляпо черво е късо и не е извито като при възрастните. По тази причина отворът му е по-широк и в него по- лесно може да попадне храна.

За апандисита има типични признаци

Първият е засилващата се болка. В началото тя е тъпа, започва в средата на корема близо до пъпа. После става остра и се пренася в долната дясна част на корема. Усилва се при ходене, при дълбоко поемане на дъх, при кашляне и кихане – това е един от най-характерните признаци. Възможно е да е съпроводена от повръщане, диария или запек. Не се изпускат газове и коремът става твърд. Температурата се вдига до 38 градуса, има втрисане. Ако апендиксът се спука, температу­рата се повишава още, пулсът се ускорява. При тези симптоми трябва да се отиде на лекар възможно най- скоро. За да диагностицира апандисит, той опитва с ръка корема и преглежда за подутина с магни­тен резонанс, томограф или ул­тразвук. С пробите на кръв и урина се проверява за инфекция. При апандисит в урината се откриват характерни белтъци и голям брой левкоцити.

Лечението е с антибиотици и с хирургическо изрязване на сляпото черво. Ако то се е спукало, гнойта се изсмуква с вакуум от коремната кухина. Инфекция, открита в много ранен стадий, може да се размине без операция, само с антибиотици. След 48 часа вече няма опасност апендиксът да се спука.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.