https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За хранителните навици на нашите деца

0

Храненето на детето е изключително важно, защото оказва влияние върху целия жизнен път на малкия човек и след като порасне. Ето защо още от самото раждане, родителите трябва да имат информация как израстват децата, от какво имат нужда, за да може да ги приучат да се хранят правилното и разнообразно според възрастта им. Ето няколко правила, които може да са много полезни на всички родители.

Първата година на детето е времето, когато то рязко наддава на тегло и израства на ръст. Теглото му се увеличава три пъти, а на височина минават 25 см. След тази година, нормално темповете на растеж значително намаляват. Ако и през следващите година това темпо на растеж се запази е необходима консултация с педиатър.

How-Make-Kids-Eat-VegetablesСледващите години, за разлика от първата, е добре храната, която приема да не е висококалорична. Колкото повече растат децата, толкова по-разнообразно става храненето им. Например детето може дълго време да харесва само един вид храна – ябълки, броколи или картоф, и в един момент просто да го отказват без да има някаква видима причина. Това е нормално явление, тъй като децата често променят своите предпочитания.

По принцип при своето раждане, детето се ражда с вродено предпочитание към сладкото – кърмата е сладка, а тя е първата храна на детето. И поради това, че е генетично предразположено да харесва кърмата, с напредването на годините роля на родителя е да въведе постепенно и другите вкусове, за да се свикне с тях. Родителите могат да формират хранителните вкусове на децата си, въвеждайки един по един различните продукти.

Макар децата да са взискателни и трудно да възприемат нови вкусове и храни, родителя не бива да се отказва в своята задача да научи детето да се храни разнообразно. Препоръчва се новите храни да не се включват повече от два пъти седмично, докато детето свикне с този вкус.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.