За да е здрава щитовидната жлеза, не подценявайте нито един симптом

Според промените във функционалната активност и размера на щитовидната жлеза, има няколко вида болести, които могат да бъдат обезпокоителни за здравето

 

щитовидна жлеза

За да реагирате навреме и да си спестите усложненията, не подценявайте нито един симптом, колкото и маловажен да ви се струва.

Хипотиреоидизъм – състояние, при което намаляват нивата на хормони на щитовидната жлеза. Заболяването е възможно да протече безсимптомно, без специфични симптоми или „прикрито“ чрез симптомите на други заболявания. Клиничните симптоми: слабост, загуба на паметта, понижена производителност, студ, умора, бързо наддаване на тегло, подуване, отпадналост и чуплива коса, суха кожа, нарушения в менструалния цикъл, ранна менопауза, както и депресия.

Хипертироидизъм – заболяване, което се характеризира с повишени нива на устойчивите тироидни хормони в кръвта, и може да доведе до ускоряване на метаболитните процеси в организма. Сред симптомите на това заболяване на щитовидната жлеза са: проблем с нервите, раздразнителност, повишен апетит, загуба на тегло, сърцебиене, нарушение ритъма на съня, постоянно изпотяване, безсъние, повишена температура, „приливи и отливи“, усещане за топлина.

Зобофикация – заболяванепри което е налице разширяване на щитовидната жлеза повече от допустимия размер (размер на щитовидната жлеза при жените е 9.18 мл, а при мъжете – 25.9 мл). Увеличение на щитовидната жлеза може да се наблюдава и очаква по време на юношеството, както и след менопаузата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.