https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За болката в гърба и как да се преборим с нея?

0

Болките в гърба не са никак безобидни и може да се стигне до редица усложнения в следствие от една невинна на вид болежка. Ето защо е добре да сме максимално запознати относно тях и видовете, които може да ни сполетят. От медицинска гледна точка болката в гърба се дели на два вида:
специфична и
неспецифична.
Когато се стигне до пренапрежение на мускули, сухожилия и връзки, тогава ортопедите казват, че човек има неспецифична болка в гърба. А в случай, че се касае за точно определено заболяване на гръбначния стълб или вече диагностицирано такова, болката бива определяна като специфична.  Нека да ги разгледаме малко по-подробно.

bolki-v-krasta1. Неспецифична болка в гърба

За жалост проблемите и болките в гръбначният стълб не са характерна особеност на една определена възраст. Всеки човек, било то млад или в по-зряла възраст, може да се оплаче в даден момент от живота си, от заболяване, засягащо гръбначния стълб. Повечето от хората обаче, които са засегнати, се оплакват от т. нар. неспецифична или функционална болка в гърба. Тя е предизвикана от активните елементи на движение на мускулатурата на гърба или пък от пасивните поддържащи структури в това число сухожилията и връзките между тях.

В по-голяма част от случаите, вина за тази функционална болка на гърба има вина претоварване на една определена част от тялото, като например ако сме вдигали и носили често тежък товар, също така неправилна стойка, постоянна работа в седнало положение, прекаляване със спорта или пък липса на физическо движение всеки ден.

2. Специфична болка в гърба

Вторият вид болки в гърба или специфичните, най-често са в резултат на различни патологични изменения от различни заболявания, травми или промяна на формата на гръбначния стълб. С възрастта честотата на тези болки все повече нараства. Такава болест е артрозата, която всъщност представлява болест на износване на ставите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.