Прекалено послушният юноша може да има емоционален проблем

Щом вашият юноша изглежда спокоен, а искате да сте сигурни, че развитието му протича нормално, го наблюдавайте внимателно

юноша
Ако вашият юноша се грижи за външността си, има хобита, интензивно общува с връстници – не се притеснявайте. Ако и поддържа близки приятелства, значи всичко е наред и сте постигнали мечтата на много родители – да отгледате уравновесен тийнейджър.

Медалът обаче има и обратна страна. Щом юношата е много затворен – това е знак, че нещо става.  Ако не си прави експерименти с прическата и облеклото, предпочита електронните игри пред реалните приятели, вътрешната му криза може да е по-сериозна, отколкото предполагате.

„Някои момичета и момчета изпадат в прекомерен конформизъм. Стремят се да изглеждат и да се държат точно така, както родителите им очакват от тях, за да им се харесат. Подобно поведение обаче е характерно за детството, не за прехода към зрелостта. То е сигнал, че младият човек не се развива хармонично“, предупреждава психоложката Мари-Роз Моро.

По правило момичетата и момчетата, които са болезнено затворени през пубертета, са отличници и веднага след завършването си се вливат в професионалния живот. Това звучи прекрасно, само че заради вечното бързане те не успяват да придобият едно важно умение – да приемат житейски кризи и да ги преодоляват адекватно.

Раздяла с любимия, уволнение от работа или друг по-сериозен неуспех могат напълно да ги сринат на по-зрели години.

„Човек трябва изцяло да осъзнае всеки етап от съществуването си, да свикне с него, да приеме предимствата и недостатъците му. Трябва да разбере какво му се случва и да извлече смисъл от него. В противен случай безцелно препуска из живота и може всеки момент да падне от „коня“, обяснява психоложката.

За да не се случва това, се постарайте да разчупите леда в общуването с юношата. Разговаряйте възможно най-често с него и насърчавайте срещите му с приятели.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.