https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Яйцето – повече ползи, отколкото вреди

0

Яйцето е може би единствената храна, поставяна на най-висок пиедестал едновременно от официалната и от интегративната медицина

Яйцето е една от храните, които имат безспорно добър ефект върху здравето.

Световната здравна организация използва яйцата като златен стандарт за оценяване на качеството на белтъка (протеина) във всички останали храни. Яйчният белтък е синоним на протеин с най-висока биологична стойност.

Истинската причина да се използва като референтна мярка за качество е комбинацията от аминокиселините, които съдържа. Аминокиселините са градените елементи за получаване на протеини. И яйцата имат предимството да осигуряват цялата гама аминокиселини. По тази причина белтъчините им се наричат пълноценни.

В яйцата присъстват и всички витамини. Включително пълен комплект от група В, отличаващ се със забележително количество холин (витамин В4). Тъй като едно яйце е средно 50-80 калории, а осигурява над 100 милиграма холин, то се смята за номер едно по бионаличност на В4. Медицината се прехласва по него, защото холинът е еликсир за ума и абсолютно необходим за координацията на движенията.

Минералното съдържание на яйцата също заслужава специално внимание. Причината не е само, че са щедър източник на повече-то от минералите. А най-вече, че внасят в организма минерали, които по-трудно се набавят от други храни. Учебникарският пример са селенът и йодът. Въпреки че риби, миди и гъби съдържат селен, много хора не харесват тези храни и ги избягват. Но пропускът се компенсира, защото е голяма рядкост някой да не обича яйца. Подобно е положението и с източниците на йод.

Въпреки че са предимно тревопасни, птиците ядат и насекоми, ларви, червеи, което обяснява уникалната комбинация от хранителни вещества в яйцата. Когато те са от естествено отглеждани кокошки, хранителните вещества са разпределени сравнително равномерно в жълтъка и белтъка. Въпреки това спорът бялата или жълтата част е по-полезна разделя учени, лекари, диетолози. Все пак жълтъкът май има по-голям фен клуб. Науката го реабилитира след дълги години на заклеймяване като носител на холестерол и съответно на риск за инфаркт и инсулт. Всъщност храните имат второстепенна роля като източни на липидните фракции, основната част организмът си произвежда сам.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.