Едно яйце на ден пази от инсулт

Едно яйце на ден, за предпочитане варено, има големи ползи за здравето – пази от инсулт и диабет

яйце
Само с едно яйце на ден може да дадете на организма важни минерали и витамини, от които има нужда. и не само това. Ето още интересна информация.

Ново проучване опровергава тезата, че с хапването на яйца не бива да се злоупотребява. Даже твърди, че да се яде по едно яйце на ден е полезно за сърдечното здраве. Защо обаче е полезно няма научно обяснение.

При мащабно проучване учените не са успели да открият пряка връзка между консумацията на яйца и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Екипът, ръководен от Доминик Аликзандър, анализира статии, публикувани от 1982 до 2015 г. и посветени на връзката между употребата на яйца, инсулта и коронарната болест на сърцето. Оказва се, че няма изследване, което да установява, че яйцата в ежедневното меню влияят по никакъв начин за сърдечносъдови заболявания. Напротив, едно яйце на ден помага да се намали рискът от инсулт с 12%.

Авторите казват, че засега не е ясно по какъв начин консумацията на яйца понижава риска от инсулт. Те предполагат, че това е свързано с действието на съдържащите се в тях антиоксиданти – те помагат срещу възпаленията и понижават нивото на т.нар. окислителен стрес, при който се наблюдава увреждане на клетки.

Едно голямо яйце съдържа около 6 г белтъчини, антиоксидантите лутеин и зеаксантин, витамини A, D и Е. В яйцата има полиненаситени мастни киселини, изключително полезни за мозъчната дейност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.