https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Яйцата – супер храна номер едно

0

Яйцата са изключително полезен хранителен продукт, с който свикваме още от ранна възраст. И това не е никак случайно. В неговия състав се съдържат изключително полезни вещества, особено за мъжете, и е желателно да се приема не само, когато искаме да натрупаме маса. Всъщност, яйцата са онзи необходим продукт и на жените, които често изпадат в терзания за фигурата си и желаят да отслабнат отново.

Тяхната ценност обаче не се крие само във факта, че с малки количества може да ни заситят. В едно средно голямо яйце например, има около 0.24 мг или една пета от препоръчителната доза от витамина В2, който още познаваме като рибофлавин. Това е витамина, който най-общо можем да кажем, ни прави красиви – той дава енергия на тялото, поддържа кожата ни в добър вид и прави лицето ни привлекателно. Друг витамин, идващ от същата група и правещи ни също така красиви, е В12. Освен външния вид, този витамин е жизненоважен и за РНК и ДНК-то ни, обмяната на мазнините и белтъчините в организма. Той е известен под името кобадим , и е полезен за очите, кожата, сърцето и черния дроб. Едно средно голямо яйце осигурява около 27% от дневната препоръчителна доза от витамина.

photo_verybig_3502Освен гореспоменатият В12, за РНК и ДНК организмът ни се нуждае и от фолиева киселина (витамин В9). Това е онзи витамин, който гинеколозите препоръчват на всички бременни или искащи да забременеят жени, като единствена превенция срещу малформации на невралната тръба. Витаминът също така играе важна роля при образуването на червените кръвни клетки. Количеството му в яйцата е по-скромно – около 6% от дневната препоръчителна доза, но все пак налично в добро количество.

Едно яйце ни дава и 15% от дневната доза на витамин В5, който е много ценен в процеса на освобождаване на енергия от приетата храна, а също така и при образуването на редица хормони и холестерола. Още витамини може да се намерят в едно яйце. Макар и в по-малки количества, там има и два мастноразтворими витамина – А и Д. Като за всеки от тях се падат около 5%. Също и витамин Е (около 2%), както и витамините В1 и В6.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.