Ягодите пазят свежа паметта и защитават от болест на Алцхаймер

Всеки трети човек в края на живота си е засегнат от болестта на Алцхаймер или от старческа деменция

 

алцхаймер При това рискът от тези болести е по-голям при хората с наднормено тегло.

Ново изследване на института „Солк“ обаче показа, че флавонолът фисетин, който се съдържа в ягодите, предпазва от тези болести. Според д-р Памела Мейхър изследването е научен пробив.

„Доказахме, че фисетинът подобрява паметта при здрави мишки. Той влияе и на мишки, поразени от Алцхаймер“, казва тя пред сп. „Форбс“.

При мишки, в чиято храна няма фисетин, на 9-12 месечна възраст се проявяват пропадания в паметта. Докато хранените с фисетин мишки нямат проблеми с паметта и на по-късна възраст.

„Дори при прогресиращ Алцхаймер фисетинът не позволява да се появят симптоми на болестта“, допълва д-р Мейхър.

Кокосовото масло е прочуто със свойството си да предпазва мозъка от деградация. Наричат го „чудодеен лек“ за мозъка. Но ролята на фисетина за поддържането на паметта може да се окаже по-голяма. Все още обаче опити с хора за действието му не са правени, макар че антираковите свойства на фисетина са доказани от по-ранно изследване.

Най-добрият източник на фисетин са ягодите. За да се получи терапевтичната доза, трябва да се изядат наведнъж 37 ягоди. Добри източници на фисетин са също мангото и краставиците, които обаче не бива да се белят. Има го и в ябълките, прасковите, гроздето, доматите и лука.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.