https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ядките на кайсиите трябва да се употребяват в неголеми количества

0

Ядките на кайсиите са полезни, но само когато не се злоупотребява с тяхното количество

Ядките на кайсиите
Белтъчините в ядките на кайсиите са 28%, мазнините -50%. От тях се добива масло, близко по състав и свойства с бадемовото. То съдържа 20% линоленова, 15% стеаринова и още някои важни ненаситени мастни киселини.

В ядката се съдържат и ферментите емулсии и лактаза, както и отровният гликозид амигдалин. Той е едва 0,17%, но в необлагородените сортове достига 2,8%. Под влияние на емулсина амигдалинът се разделя на синилна киселина, бензоен алкалоид и 2 молекули глюкоза. Заради токсичността му не бива да се ядат повече от 20-30 ядки наведнъж, дори да са от най-сладките сортове. Амигдалинът в тях се разпада постепенно и на това се дължи приложението им като успокояващо средство.

Натравяне с амигдалин може да настъпи от 1 до 5 часа след прекаляването с ядки. Лечението е в болница с промивки на стомаха, клизми и поставяне на системи.

Най-лесният начин за справяне с амигдалина е кайсиевите костилки да се изсушат във фурната. При 80 градуса той се разпада.

2 рецепти с кайсиеви ядки:

• Счукайте 10-20 кайсиеви ядки и ги залейте с малко вода, за да стане емулсия. Оставете съда на студено и вземайте от него по 1 с.л. при кашлица, бронхит, трахеит и ларингит, нефрит, както и при запек.

• Смесете в пропорция 1:1 смлени кайсиеви ядки с чисто масло и се мажете при хемороиди или екзема по ръцете и краката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.