3 начина да ядем по-малко

Има ли начин да отслабнем? Да, като ядем по-често, по-малко и по-здравословно

yadem
Ядем по 5 пъти на ден, и въпреки това не отслабваме. Ядем и по веднъж на ден, и сме все така дебели. Има ли начин хем да ядем, хем да слабеем?

Въпросът с отслабването излишно се драматизира и усложнява. В крайна сметка всичко е проста аритметика. Ако ядеш повече, отколкото изразходваш, напълняваш. В обратния случай килограмите се топят.

Как да прецените обаче колко калории са ви позволени на ден? Най-добре е да се доверите на специалист, който ще отчете редица фактори – възраст, ръст, тегло, степен на физическа активност, ниво на метаболизма.

Изследвания доказват, че самоконтролът е най-добрият начин да ядете по-малко, твърди Мишел Зимел, професор по диетология от университета в Тенеси. Според него има три начина да се научите да се ограничавате. Кой ще изберете, зависи от личните ви предпочитания. А може и да комбинирате всичките.

1. Класически. Записвайте си всичко, което изяждате през деня. Срещу всеки продукт отбелязвайте количеството и калориите. Това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Многобройни справочници дават енергийната стойност
на всеки продукт, производителите са задължени да ги изписват и на опаковките.

2. Технологичен. Използвайте за броене на калориите специални мобилни приложения или компютърни програми. Те са достъпни, лесни за употреба и доста прецизни в сметките.

3. Мултимедиен. Снимайте с телефона си всичко изядено. В края на деня ще можете да анализирате менюто си, да изчислите калорийната му стойност и да прецените степента на прегрешението си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.