https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Всяка болест може да се познае по…лицето

0

Според съвременните учени, няма кожни болести, освен заразните инфекции. Те смятат, че всички останали проблеми с кожата са сигнализация на нашите вътрешни органи за някакво нарушение. От това следва, че всеки от нас може да определи какво става с организма му, според външния вид на кожата.

Кожата е един от най-важните и чувствителни органи. Тя има активно участие в обмена на веществата, в процеса на дишането и на отделянето на токсини. Кожата се обновява постоянно – по различно време за различните участъци, като за 15-20 дни ние напълно изхвърляме кожата си и я сменяме с нова.

За кожата в цифри

Човешката кожа има средна площ 2 квадратни метра и тегло от 7 до 11 килограма. Тя има много важна функция за организма – защитава го и помага на много от органите да работят нормално. Възникването на някакъв проблем в орга­низма неминуемо се отразява на кожата. Наблюдава се промяна в цвета, става твърде суха или много мазна. Това е начинът, по който кожата ни показва състоянието на различни органи и дори за нашата биологична възраст.

kojaКои са сигналите за тревога?

За да можете да ги разпознаете трябва да огледате внимателно кожата си. Тя може да ви каже много неща.

Ако кожата ви има жълтеникав оттенък, това е знак, че спешно трябва да изслед­вате черния си дроб и жлъчката, тъй като е възможно при тях да протича възпалителен процес.

Много бледата кожа е симптом за два проблема: анемия, поради дефицит на желязо или нарушения в дихателната система (болес­ти на белия дроб и на бронхите). Това изисква анализ на кръвта или флуорография.

Ако кожата е бледа, но има и леко син оттенък (особено по носа, по устните и по ноктите), това е явен сигнал за сърдечносъдови нарушения. Необходимо е възможно по-скоро да си направите ЕКГ и проба с натоварване на организма.

Ако кожата изглежда като нарисувана с „мраморни рисунки”, това е знак за отслабване на стените на кръ­воносните съдове и за образуването на подкожни хематоми. Най-често така се проявява вегетативно-съдовата дистония.

Cyхата, увехнала кожа се получава в резултат на системните хронични за­болявания, които постепенно изтощават организма.

Лъщящата кожа говори за невротични разстройства.

Прекалено мазната кожа е симптом за хиперфункция на някои от жлезите и за нарушаване на липидния (мастния обмен). В този случай е добре да се изследва храносмилателната система и да се направи кръвен анализ.

Обикновено червените петна на шията и на лицето са знак за алергична реакция към някакви продукти или лекарства. За всеки случай обаче може да проверите състоянието на черния си дроб.

Ако по кожата се наблюдават няколко цвята, то това е реакция на натрупаните в орга­низма токсини.

Ако кожата наподобява гъшата кожа, това може да е в резултат на непоносимостта към определени лекарства, миещи средства или козметика.

Сухата кожа в сив оттенък е знак за понижен имунитет, а също говори, че на организ­ма не достигат витамини особено от група В.

Сивата кожа, която има и зеленикъв оттенък е сигнал за проблеми с бъбреците, като най-често се проявява при бъбречна недостатъчност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.