https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Всичко за PAP тестовете и измененията на маточната шийка /II част/

0

След като разгледахме основните моменти във вземането и обяснение на това, какво представлява цитонамазката и как и кога трябва да се прави в първата част, е време да видим и конкретните изменения и резултати, които тя показва.

Както казахме, цитонамазката представлява профилактичен метод за устанояване на абнормални клетки и като такъв не е перфектен. Понякога е възможно да бъдат установени и фалшиви или неточни резултати, които да объркат пациентката или лечението. Затова при съмнения е добре да се направят няколко през определен период от време. Например:
– Фалшиво положителни – тестът показва, че има абнормни патологични резултати, но следващите изследвания показват, че реално патология не съществува.
lekar pacient– Фалшиво отрицателни – в този случай тестът не отчита патологични промени. По този начин обикновено се пропускат 5 и 25 % от жените с абнормални резултати. Причините за това може да са различни, но най-честите са: трудността при събирането на материала, недостатъчният материал за изследване /клетки от епитела/, замърсеност на материала от налична инфекция и др. При правенето обаче на редовни цитонамазки, вероятността да се засекат навреме атипични клетки, се увеличава. При три последователни годишни цитонамазки е почти невъзможно да се пропусне патологичен резултат.

Изследването отчита дали съществуват или не абнормно променени предракови клетки. Освен това обаче от цитонамазката може да бъде извлечена и друга информация, която е ценна за здравето на пациентката – наличие на възпалителни промени, инфекциозни микроорганизми, хормонален статус. Основно резултатите от цитонамазката могат да се интерпретират като:

 • Нормални клетки
 • Възпалителни промени – възпаление на шийката, включващо микотични, бактериални, вирусни (HPV, херпес) инфекции
 • Регенеративни промени – промени след възпаление, травма на шийката на матката и др.
 • Много ранни белези на предракови промени – лека дисплазия
 • Сериозни предракови промени – тежка дисплация до Сa in situ – рак само на повърхностния слой клетки
 • Инвазивен карцином

Съществуват и няколко различни класификации, които да оценят предраковите промени, настъпващи в организма на жената.

Класификация по Папаниколау (РАР):
Резултатите от цитонамазката се класифицират в няколко групи по класификацията на Папаниколау или известно като ПАП /PAP/. Класификацията разпределя резултатите според информацията, която носят на пет групи: от І гр., която е с нормални клетки до Vгр., при която има данни за карцином

 • РАР I – нормални клетки.
 • РАР II – клетки показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.
 • РАР III – Граничен резултат.
 • РАР ІІІА – Тежко възпалено или дегенеративно изменение
 • РАР ІІІВ – Лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес
 • РАР IV – тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки;
 • РАР V – наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

 

Следва….

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.