https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Всичко за PAP тестовете и измененията на маточната шийка /I част/

0

Всяка жена трябва да си прави профилактично един път в годината PAP тест или известно още като цитонамазка. Това може да спаси живота й. Защото както знаем, всичко открито в начален стадий се лекува. Какво точно представлява този скринингов метод?

Цитонамазката представлява метод за профиалктичен скрининг на шийката на матката за ракови изменения. Началото си този тест поставя още през 1928 година, когато го прилага за пръв път патолога Джордж Папаниколау. И благодарение на последвалите профилактични изследвания всяка година, ракът на шийката на матката в развитите страни значително е намалял. Това, което се прави при самото изследване, е само да се вземат /остържат/ повърхностни клетки от маточната шийка и да се изследват под микроскоп търсейки се някакви абнормални промени.

jena_pregledМаточната шийка от своя страна се намира в долния край на матката на жената. Състои се от външна част – екзоцервикс, която се намира във влагалището, и вътрешна част с цервикален канал – ендоцервикс. Покрита е с няколко слоя епителна тъкан, която я защитава от околната враждебна среда. Екзоцервикса е покрит с плосък епител, докато каналът на шийката е покрит от жлезисти епителни клетки. Участъкът, където двете зони се срещат се нарича „зона на трансформация“ и е мястото, където най-често се появяват променените .

Кой е отговрен за промените? Годините изследвания и проучвания са доказали на 100%, че има тясна връзка между HPV(ЧПВ – човешки папилома вирус) и рака на маточната шийка. Въздействието на възникнала HPV инфекция, както и различни други фактори и дразнители – всичко това е комбинация от фактори, които водят до постепенно изменение на клетките в зоната на трансформация. Промените се развиват бавно, следват своята последователност във времето, за да стигнат в крайна сметка понякога до крайно неприятната диагноза рак на маточната шийка. Трябва да знаем, че ракът не се появява за месец-два. За да се стигне до крайният стадий – карцином, промените траят много, много години. Но именно и благодарение на това, че промените се движат бавно във времето, могат да бъдат открити в ранен стадий и предракови промени на шийката. Това става именно с цитонамазката.

Самото вземане на секрет, цитонамазка, е бърза и безболезнена процедура. Жената е на гинекологичния стол, точно както при обикновен преглед. С един специален инструмент /спекулум/ се разтваря влагалището, така че лекаря да може да вижда маточната шийка. След което с четка се обтрива външната й част, както и цервикалния канал. По този начин се вземат въпросните повърхностни клетки, за които вече казахме. След това пробата трябва да се съхранява стерилна до нейнот изпращане в лабораторията. От там я нанасят на предметно стъкло и я оцветяват, след което оглеждат добре материала под микроскоп и се прави преценка на формата и характера на клетките.

Важно е да се знае, все пак и вашия лекар ще ви информира, но цитонамазка може да се вземе само, когато жената не е в менструален цикъл. За най-добро време за достоверни резултати, се приема времето около 10-20 ден от началото на менструацията. Хубаво е два дни преди процедурата да не се прави секс, да не се поставят тампони, да не се правят вагинални душове или да се маже с кремове или вагинални препарати. Добре е да се избягват, понеже има голяма вероятност да скрият или отмият евентуални патологични клетки и така резултата става фалшив.  Всички жени трябва да си правят профилактична цитонамазка, като част от рутинният годишен профилактичен преглед. 

Ориентировъчно, трябва да се знае, че има определени условия, както и години, в които трябва да се прави това изследване. Задължително е щом вече сте направили 21 години да си правите всяка година цитонамазка още повече ако водите полов живот. Също така, ако нямате 21 години, но водите полов живот повече от 3 години, цитонамазката пак става задължителен профилактичен метод за изследване. В друг случай, когато на жената е правена хистеректомия, но е запазена маточната шийка трябва да се прави цитонамазка. С напредването на годините, честотата на изследването се намаля. То може да се прави веднъж на 3 години, ако жената е над 65 години, а при три последователни цитонамазка с нормален резултат – може и да се спре.

 

Следва…

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.