https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Всичко за диагнозата диабет

0

Диабет – това е страшно и опасно заболяване. Как да се предпазим , как да го лекуваме и живеем с него, ще научите в тази статия.

Ще получите повече информация за:
– какво представлява заболяването диабет
– видове
– начин на живот
– лечение

Какво е диабет и защо възниква?

Когато панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин, или пък действието на самия инсулин е нарушено, възниква заболяването диабет. Това е хронична болест, която се характеризира с повишаване на кръвната захар – хипергликемия.

Какво значи висока кръвна захар?

Основният източник на енергия за организма ни е глюкозата (кръвна захар). Тя се отделя в стомаха след всяко хранене, особено след приемане на въглехидратни храни (плодове, хляб, картофи, ориз).  Наличието на глюкоза в стомаха предизвиква панкреасът да отделя инсулин. Това е много важен за организма хормон, защото именно чрез него захарите попадат в кръвта, достигат  до всички клетки и органи и ги „зареждат“ с енергия. Част от преработените въглехидрати се натрупват, а тялото ни използва запасите от кръвна захар между храненията  или в случай на гладуване.

Количеството отделен инсулин е различно всеки път и зависи от това колко въглехидрати сме приели.  Когато обаче хормонът, преносител на глюкозата, е по-малко от необходимият, тогава кръвната захар остава неусвоена и се повишава. Клетките и органите не могат да бъдат снабдени с достатъчно енергия. Когато глюкозата в кръвта е над нормалните стойности, тя започва да се „изхвърля“ от организма чрез урината. В същото време повишената кръвна захар отделя течности от клетките като опит да се нормализира нарушеното осмотично налягане. Това от своя страна води до обезводняване на тъканите и не след дълго – до нарушена функция на различни органи. Когато кръвната захар е повишена за продължителе период от време, без лечение, се появяват и усложнения – възникват предпоставки за ретинопатия, проблеми със ставите и костите, стоматологични заболявания, бъбречна недостатъчност, дерматологични усложнения, невропатия,  деменция. Ето защо диагнозата диабет не се изчерпва само с „висока захар“. Това е опасно заболяване, което не може да бъде излекувано, но е важно да е наблюдавано и контролирано, за да се осигури дълъг и спокоен живот, без да страдат и останалите ограни в тялото ни.

Видове диабет

диабет 1 автоимунно заболяване
Имунната система атакува клетките на панкреаса при инсулинозависимите диабетици

Заболяването има няколко разновидности. В по-редки случаи се срещат гестационен (възникнал по време на бременност) и вторичен диабет. Основните са тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1

Тази разновидност на диабета е автоимунно заболяване. Характерно за автоимунните болести е, че огранизмът ни атакува собствените си клетки, вместо тези на вируси, гъбички и бактерии. В този случай имунната система изгражда автоантитела – белтъчни молекули на специализирани бели кръвни клетки, които атакуват клетките на панкреаса. Стига се до бързо намаляване на произвежданото количество инсулин, а скоро и до пълното му неотделяне.

Диабет тип 1 се наблюдава предимно при пациенти в детска и юношеска възраст, както и при хора до 30 годишна възраст. Причините за възникване на опасната болест все още не са напълно изяснени. Предполага се, че това автоимунно заболяване се дължи на генетична предразположеност,  на онаследяване, както и вследствие на упорити вируси.

Симптоми на диабет тип 1

Признаците, с които може да се познае наличие на този вид диабет, са не малко и са ясно изразени. При болните се наблюдава драстично намаляване на телесното тегло и това е най-характерният симптом. Следват постоянни глад и жажда, често уриниране, замъглено зрение, силна умора, изтръпване на крайниците.
Изключително важно при наличие на изброените признаци своевременно да се потърси лекарска консултация и помощ. Диабет тип 1, който не се лекува, може да доведе до свръхнива на кръвна захар и пациентът да изпадне в хипергликемична кома – застрашаващо живота състояние.

Диабет тип 2

втори тип диабет
Застоялият начин на живот е предпоставка за развитие на диабет тип 2

Причина за възникване на диабет тип 2 е т. нар. инсулинова резистентност. Това е състояние, при което инсулинът е с нарушено действие, особено в черния дроб, в мускулните и мастни тъкани. За да се преобразува всичката кръвна захар в енергия, панкреасът отделя завишени количества инсулин. Това обаче не е за дълго. Достига се до момент, когато вече задстомашната жлеза не може да навакса със секретирането на необходимото количество инсулин.

Вторият тип диабет се среща най-често при тази част от населението, която води заседнал начин на живот, с наднормено тегло. Към рисковата група спадат и хора, системно подложени на стресови ситуации.
Според здравните работници сред основните фактори за развитие на диабет тип 2 е и генетичната предразположеност – вариации на ген TCF7L2.
Болните в повечето случаи са хора на възраст над 40 години, но диабет 2 се наблюдава и при деца и младежи с наднормено тегло.

Симптоми
За разлика от първия тип диабет, тип 2 протича почти без никави симптоми, или пък те са много слабо изразени. Все пак при наличие на продължителна умора или при честа поява на инфекциозни заболявания, които бързо отминават, при бавно зарастващи рани трябва да сме бдителни и да се изследваме. В някои случаи при пациентите се наблюдават промени в умствено-психичното състояние – хората стават все по- напрегнати и раздразнителни, появяват се моменти на силно изразена летаргия, както и на неадекватност.

Срещат се случаи, при които диабет тип 2, не е диагностициран с години. Пациентите страдат от редица последващи заболявания и търсейки медицинска помощ за тях, едва тогава разбират, че са болни от захарна болест. Усложненията, които могат да настъпят, са както и при диабет тип 1, но тук се включват и сърдечно-съдови заболявания и увреждане на слуха. В много тежки случаи на нелекуване се стига до необходимост от ампутиране на крак/а.

спорт и хранене при диабет
Спортуването и правилното хранене са с много голямо значение при диагноза диабет

Начин на живот при диабет

Изключително стресиращо е поставянето на диагноза диабет. Животът се преобръща на 180 градуса. Често на пациентите им е необходимо време да осъзнаят сложността на ситуацията и опасностите.  За хората с диабет тип 2 никак не е лесно да се примирят с факта, че оттук нататък ще бъдат инсулинозависими.

Преди обаче да се отдадем на паниката, трябва да знаем, че рисковете и последиците от диабета могат да бъдат сведени до минимум с няколко прости, но важни правила.
Знаем, че спирането на сладкото (колкото и голяма да е слабостта ни към него) е абсолютно задължително, но това се оказва и крайно недостатъчно.

Спортът и физическата активност, както при други заболявани, така и тук са изключително необходими, особено при пациенти от диабет тип 2. Колкото повече движението присъства в начина на живот, толкова по-лесно е контролирането на телесното тегло, а и се напуска омагьосания кръг на застоялия живот. На диабетиците се препоръчва да сведат до минимум стресовите ситуации и напрежението.

Новият режим на хранене е необходимо да е така структуриран, че да изключва високопреработени

правилно хранене при диабет
Най-полезни са пълнозърнестите храни

въглехидрати. Има се предвид бялото брашно, бялата захар, картофи и грах да бъдат изключени напълно от менюто. Храните трябва да съдържат пълнозърнести продукти – хляб и тестени изделия, както и кафяв ориз.
Отказването от газирани напитки и различни видове сокове е много важно. На тяхно място се препоръчва умерена консумация на плодове, но само на тези от тях, които са възможно най-нискокалорични. Бананите и гроздето са категорично забранени. Полезно е да се приемат зелени зеленчуци – зеле, краставици, марули, броколи.

Лечение

Лечението с билки улеснява начина на живот на диабетиците. Канелата е най-популярна. Приема се най-често с ябълка или с мляко. Стевията е незаменим помощник при диабет, защото се използва като подсладител и намалява желанието за консумиране на захар. Прополисът също е полезен – спомага за понижаване на кръвна захар.

Доказано положително действие с видими резултати при диабет има Диабетал. Той е смесица от концентрати на лечебни растения. В състава му влизат  черна боровинка, черница, бобени шушулки, коприва, къпина, канела, глухарче, дилянка, земна ябълка. Всички те успешно редуцират нивото на кръвна захар в организма. Ето защо Диабетал е 100% ефективен и води до положителни резултати.

diabetalХраненето, описано по-горе, е важно да бъде съобразено с препоръките на лекар. Той ще посъветва колко пъти дневно и на какви интервали да бъде консумирана храната. Пак докторът определя какви дози и през колко време да бъде приеман инсулинът при диабет тип 1. Обикновено на пациентите се предоставят „писалки“ с инсулин, които улесняват инжектирането му. Абсолютно задължително е графикът да бъде спазван, за да се избегне поддържане на висока кръвна захар продължително време.

Случва се понякога след инжектиране на инсулин, при недостатъчно хранене или пък при висока физическа активност нивото на глюкозата рязко да спадне. Диабетиците усещат внезапна мускулна слабост, световъртеж, замаяност, премрежено зрение. Това състояние се нарича хипогликемия и е много опасно, защото може да доведе до кома. Ето защо е необходимо винаги да имат под ръка нещо сладко – малки бонбонки или пакетче захар за кафе.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.