https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вреден ли е всекидневният душ?

0

Всекидневният душ може да бъде необходимост, но може да бъде и ритуал

vsekidnevniyat dush
Добрата хигиена е гаранция за добро здраве. Но всекидневният душ е нещо повече от това. Сутрешният осигурява свежест, тонус и самочувствие при социални контакти. Вечерният отмива замърсяванията и вредните частици, действа отпускащо и релаксиращо. Според дерматолозите една от причините да се къпем често са наложените норми в обществото, което прави хигиенния акт по-скоро културен феномен. Те обаче предупреждават, че може да си причиним повече вреди, отколкото ползи.

Всекидневният душ, особено когато се използва гореща вода, се отразява негативно на кожата. Той отмива от нея полезните бактерии и естествените мазнини, което води до изсушаване и напукване. Така се повишава рискът от инфектиране.

При бебета и децата трябва да се подхожда с повишено внимание. Ако не прекалявате с хигиената им, те могат да извлекат здравословна полза. Контактът на кожата с бактерии води до понижаване на чувствителността й, вследствие на което би могло да се предотврати развитието на алергии и екзема.

Колко често е здравословно да се къпем?

На този въпрос не може да се отговори категорично. От значение са климатът, сезонът, степента на физическата активност. Не е задължително да се къпете всеки ден и не е фатално да пропуснете ден-два, но тогава следва да почиствате местата по тялото, които се замърсяват най-лесно – подмишниците, гърдите при жените, гениталиите и седалището, краката, лицето.

Всекидневният душ преди няколко години беше обявен от британски учени дори за вреден заради премахването на част от липидния слой на кожата. Това твърдение е леко пресилено. Няма лошо да се къпем всеки ден. Важното е да не прекаляваме и да подбираме хигиенното средство според конкретния тип кожа. Крем-сапуните измиват, без да дехидратират, затова са подходящи за по-суха кожа. Сапуните с екстракти от плодове и цветя не се препоръчват на всички, затова внимателно четете етикетите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.