https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Все повече заболели от рак на маточната шийка

0

До края на 2013 година се очаква 400 000 души да получат покани за безплатни профилактични прегледи на три вида онкологични заболявания, в това число и рак на шийката на матката. Поканите ще се разпратят в цялата страна, а акцията е част от проекта „Спри и се прегледай”, чиято цел е да бъдат създадени необходимите условия за ранна поставена диагноза на онкологичните заболявания.

Проектът предвижда за един от най-често засягащият жените рак – този на маточната шийка, да се прегледат 250 000 жени на възраст между 25 и 60 години, други 50 000, на възраст между 50 и 69 години, да се изследват за рак на млечната жлеза, а 100 000 пък да са поканите за прегледи за рак на дебелото и правото черво, които ще стигнат до мъже и жени, навършили 50 години. До този момент на поканите за безплатните прегледи са се отзовали почти 3000 души.

126621_375_282_2Ракът на шийката на матката е сред най-често диагностицираните, като средно за една година у нас са открити туморни образувания на около 1000 жени. Това обяснява доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология към Военномедицинската академия в столицата. Освен това, допълва доцентът, докато у нас, Румъния, Литва и Латвия, това заболяване да се разгръща все повече, то в западните страни като Германия, Великобритания и Австрия се бележи спад на разпространението на този вид рак.

Според него разликата между тези страни от Източна и Западна Европа е в скрининговият метод, който в единия случай е твърде нисък, а в другия – обхваща повече от 80% от жените. Докато в „нашата“ част, в тези 4 страни, скрининга е под 50%, но тъй като това не са обективни данни, все едно не се провежда скрининг, казва доц. Василев. „У нас към тази година обхватът е между 18 и 20%, т.е. говорим за съвсем различни числа спрямо онези в държавите отличници”, допълни доц. Василев.

Проектът „Спри и се прегледай” е на стойност 19 млн. лева и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси.” Лицата, които получават покани, се избират на случаен принцип.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.