Все по-малко са смъртните случаи по света, в резултат на СПИН

Смъртните случаи в резултат на СПИН по света са намалели двойно за 10 години, става ясно от доклад на ООН, цитиран от в. „Труд“

 СПИН
Все по-малко са смъртните случаи по света, в резултат на СПИН

През 2016 г. от болестта са умрели 1 милион души, а през 2005 г. – когато е връхната точка на смъртността – жертвите на заразата са били 1,9 милиона.

Намалява и броят на новите заразени и животоспасяващото лечение става все по-достъпно, отчита ООН.

В България действа Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към здравното министерство. По нейни данни през 2017 г. са открити 13 заразени и с тях броят на носителите на вируса на СПИН в страната е станал 2487 души. Запазва се тенденцията новите заразени да са предимно мъже – те са над 4 пъти повече от жените. Около 90%
от носителите на вируса са инфектирани по полов път.

В света заразените с ХИВ са 76,1 милиона души, като достъп до лечение имат 19,5 милиона. Миналата година са регистрирани 1,8 млн. нови инфекции, но рекордът е през 1997 г. – 3,5 млн., се казва в доклада. От началото на епидемията досега от СПИН са умрели 35 млн. души.

Ваксина срещу ХИВ няма и заразените разчитат на антиретровирусна терапия през целия си живот. Тя има странични ефекти и е скъпа, но позволява да се живее дълго време при добро качество на живота.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.