Какво се случва с организма при смяна на времето?

На 27 октомври в 4 часа часовниците ще бъдат превъртени назад, т.е. на 3 часа

Очаква се тази съгласувана смяна на времето в страните от ЕС да бъде отменена през 2021 г.

Промяната разстройва естествения ритъм на организма. Пролетната е по-стресова в сравнение с есенната, защото сега се налага сутрин да ставате с един час по-рано от обичайното.

Смяната на времето изисква адаптация

Вътрешният часовник на човек се сверява по дневната и нощната светлина. При естественото увеличаване или намаляване на деня през пролетта и есента синхронизирането става постепенно и плавно, минута по минута, както се случват промените и в природата. Директното превъртане на стрелките с цял час е много драстично, твърдят учените. Настъпва десинхроноза – разминаване на вътрешното време с хронологичното. Резултатът е отпадналост, затруднена концентрация, намалена работоспособност.

При почти половината от хората се наблюдава дисбаланс на физическо или психическо ниво, показват научните изследвания

Най-честото оплакване е от нарушения на съня. Това има пряка връзка с работата на епифизата, която започва да отделя по-малки количества от хормона мелатонин.

Лекарите съветват около 10 дни да пбдготвяте организма за промяната на ритъма. Ще избегнете стреса, като опитате да повторите естественото плавно синхронизиране. Започнете всяка вечер да си лягате малко по-рано и сутрин да се събуждате малко по-рано.

Специално се погрижете да убедите децата да заспиват по-рано, защото на тях загубата на един час сън ще се отрази зле

След превъртането на стрелките средната продължителност на адаптацията също е около 10 дни. Тъй като в този период биоритмите сякаш изостават от астрономическото време, за да не се чувствате бодри в часа, в който трябва за заспивате, се постарайте да се изморявате повече със спорт и с движение. Бавна разходка на чист въздух 2 часа преди лягане ще ви се отрази добре.

Проблемът с адаптацията се задълбочава и от есенната умора, така че се постарайте да си осигурите 7-8 часа сън. За да спите спокойно, вечеряйте поне 2 часа по-рано и изберете леко меню с повече зеленчуци и плодове.

Добре е сутрин да изпиете чаша хладка вода с лимон и да хапнете нещо за закуска, за да енергизирате организма. Преди да излезете за работа или училище, вземете тонизиращ душ с контрастна смяна на топла и студена вода.

Въпреки всички тези мерки имайте предвид, че през периода на синхронизация между вътрешния и външния часовник не е добре да се пренатоварвате. Ако можете да си го позволите, отложете най-стресовите задачи, особено пък щом изискват повишена концентрация.

Не забравяйте, че за периода е характерна известна дезориентация в организма и шофирайте с повишено внимание.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.