Кои болести се обострят през студеното време?

Настинките и грипът си вървят с хладното време, но има и други болести, чиито симптоми се засилват през есента и зимата

Не става дума само за обостряне на хронични заболявания. Често хората, които не знаят, че имат здравословни проблеми, ги усещат тъкмо в студа.

Някои от симптомите са свързани с т.нар. преходни сезони, което ще рече, че се дължат на температурните промени и към студено, и към топло, защото са стрес за организма. Освен това те водят и до разлики в хормоналните нива, което е причина за повишено отделяне на гастрицин и солно-кисела секреция. Следствието е обостряне на храносмилателни проблеми, гастрит, язва. Признаците са тежест след хранене, парене, киселини, болки в стомашно-чревният тракт.

Превенция срещу тези оплаквания е през есента да се изключат от менюто пържените и пикантни храни, тежките меса, суровите зеленчуци и необелените плодове, газираните напитки, кафето, алкохола. Добре е да се яде често и по малко.

Хората, които не знаят, че имат проблеми, усещат симптомите им тъкмо в студено време, особено след 40-годишна възраст

Те определено са свързани със застудяването и влажността, които предразполагат към локални възпаления.

Съветът на специалистите е да се избягва преохлажда-нето и силното физическо натоварване. Състоянието може да се облекчи с подходяща гимнастика. Полезен е и масажът, защото подобрява кръвообращението. При по-сериозни заболявания като например артрози лекарите препоръчват на пациентите тъкмо през есента да си запишат курс за физиотерапия. Втората серия процедури през годината е добре да е през пролетта.

През есента и зимата се случват повече инфаркти и инсулти, което се дължи на съдовите спазми заради студа

Засилват се хипертоничните кризи, зачестяват пристъпите на стенокардия, обостря се исхемичната болест. Ако човек приема лекарства, е добре да направи консултация дали не се налага смяната им. При артериална хипертония например докторът може да намалява количеството на предписаните медикаменти през горещите месеци, а през студените да ги увелича.

Универсалният съвет срещу сърдечно-съдови проблеми е хората особено да внимават да не се подлагат на резки температурни промени – например като излизат от топла стая на студа. Преходът трябва да е плавен, да се остави време за постепенна адаптация. Нужно е да избягват да са навън при силен вятър – той често провокира настъпване на стенокардна болка.

Лекарите казват, че тъкмо в хладното време хората, които не знаят, че имат сърдечно-съдови проблеми, е вероятно да усещат сиптомите им заради спазмите на кръвоносните съдове. При чувството за тежест и дискомфорт в сърдечната област, при изтръпване на лявата ръка, при болка отзад между плешките, при ритъмни нарушения е разумно
да се отиде бързо на преглед при кардиолог.

Заради студа, влагата и вирусите зачестяват оплакванията при бронхити

Хладният въздух навън и сухият заради отоплението вътре обострят бронхиалната астма и хроничната обструктивна белодробна болест.

Лекарите препоръчват пациентите с такива заболявания да си вземат редовно медикаментите и да избягват по възможност места с много хора, за да се предпазват от зарази. Трябва да свикнат и да не дишат през устата. Дишането през носа затопля въздуха, а власинките спират бактериите.

Мъглата влияе особено зле при проблеми с белите дробове, но не само. Тя задържа мръсния въздух, който според нови изследвания е причина за увеличаване на психичните заболявания.

Малките частици замърсители и особено въглеродните емисии от изгарянето на гориво през дихателните пътища проникват в мозъка и причиняват възпаление. С времето то става хронично и уврежда нервната система. Стига се до психични разстройства като депресии и шизофрения.

Другите фактори за по-силни симптоми на разстройства на личността, тревожност и вяло настроение са по-късият ден и по-малкото слънце през есента и зимата. Препоръката е да намирате време все пак да се разхождате на открито и да стоите в добре осветени помещения сутрин и вечер.

През есента се обострят също кожни заболявания като псориазис, акне, розацея, атопичен дерматит, екземи. Освен да използват предписаните лекарства и мазила, пациентите е добре да наблягат на хидратиращи козметични средства. Сапуните и шампоаните не бива да изсушават кожата, защото усложняват състоянието.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.