Вредно ли е да откажем цигарите?

В даден момент от живота си всеки пушач се опитва да откаже цигарите

цигари
Вредно ли е да откажем цигарите?

Трудно е да се превъзмогне този вреден навик – пушенето на цигари. С течение на времето, повечето от лошите навици имат силно влияние, и да се отървем от тях е невъзможно без помощта на специалист.

Пушенето на цигари може неусетно да се превърне в нещо, без което не можем. Но също така, учените отдавна са открили, че внезапното и пълно изкореняване на този навик може да е вредно за здравето. Защо се получава така?

Ефектът спирането на цигарите няма да остане незабелязан дълго време. Но и липсата на никотин прави всичко възможно, за да ни накара да запалим следващата цигара. Когато спрем да пушим, тялото започва да се бунтува, налице е допълнителен стрес. Всичко това се дължи на синдрома на отказването от никотиновия допинг. През този период пушачите не само страдат от липсата на никотин, но също така изпитват множество други неудобства. Може да се прояви болка в главата, безсъние, агресивност, раздразнителност, намалена концентрация, дискомфорт в стомаха, и др. Всяко тяло е различно, така че симптомите на абстиненцията от липсата тютюн също е различна.

Преодоляване на тютюнопушенето не е възможно. Само ясното съзнание за вредата от тютюнопушенето и желанието да се сбогуваме с него може да ни помогне да се отървем от зависимостта завинаги. Онези, които не се справят с отказа на цигарите твърдят, че отказването от може да причини вреда. Но това е само мит, несправедливо подкрепен с лъжливи научни твърдения.

Стресът по време отказването на цигарите причинява физически и психически разстройства. Страничните ефекти са силни, но те трайна вреда на организма не могат да причинят. Временното явление, свързано с вътрешното прочистване на организма, няма да ни убие. В подкрепа на закоравелите пушачи са създадени многобройни лекарства, които помагат да се справят с този вреден навик. Така че, ако не може да пушите по три цигари на ден, но не всеки ден, ако първото нещо, което правите сутрин е да запалите цигара – най-добре се опитайте да откажете цигарите. Каквото и да ви казват зависимите от никотина, едно е ясно – ЦИГАРИТЕ СА ВРЕДНИ!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.