https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вредни сутиени ни докарват рак

0

111111

Всички жени са свикнали да носят сутиени, но не всички знаят, че някои от тях могат да ни причинят рак. Дори и тези, които правят това с откровено неудоволствие. Но доколко това „велико научно откритие” е полезно за здравето ни? Учени се опитаха да открият пряка връзка между някои болести и носенето на сутиен.

Изследване е доказало, че при жените, които носят сутиена си 24 часа в денонощието съществува  риск да се разболеят от рак на гърдите 113 пъти по-често, отколкото при жени, които примерно при други жени. Доказано е също, че тези, които въобще не слагат сутиени, са застраховани 21 пъти повече от другите.

Причината от риска най-често се крие в това, че жените не си купуват бельо според размерите, а в търсени на модни ефекти избират сутиените си поне с номер по-малки. След това идва и усещането на дискомфорт, с която много от тях свикват, без да предположат, че води до сериозни болести.

Например по-тесните сутиени оказват натиск върху органите, нарушават нормалното кръвообръщение в млечните жлези и могат дори да доведат до отоци на лимфните възли. Другите болести, които може да ни докарат неудобните сутиени, са мастопатия, кисти или отоци.

Как да носим правилно сутиена си? Много жени смятат, че ако го носят постоянно, това ще ги предпази от увисване на гърдите. Всъщност това съвсем не е така. Учените, които са правили изследвания, не са установили никаква връзка времето, в които носим сутиена си и деформацията на гърдите. Не са наблюдавани изменения дори и при жените с по-пищни форми.

Ето още няколко съвета на лекарите, за да ни докараме сериозни усложнения:

Не си купувайте тесни сутиени. Това бельо със сигурност няма да ви отива, ако оставя червени следи на раменете и гърба.

Не лягайте да спите със сутиен. Никога!

Ако не искате да се разболеете от мастопатия, избягвайте моделите сутиени, които повдигат прекалено бюста. Те придават неестествена форма на млечната жлеза и я притискат.

Избирайте сутиени от натурални тъкани, за да избегнете „парниковия ефект” и да предотвратите нарушаване на обменните процеси. Кожата трябва „да диша”.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.