https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вредни навици, които скъсяват живота

0

Има вредни навици, за чието въздействие върху здравето и продължителността на живота не мислим достатъчно. Учените посочват поне 6 от тях с уверението, че ако не ги преодолеем – наистина ще ни скъсят живота.

вредни навици
Седем часа на стола в офиса: и това ако не са вредни навици…

Сред коментираните вредни навици е работата в седнало положение за седем часа и повече, както и сънят, по-дълъг от девет часа, отбелязват от medikforum.ru.

Колкото по-дълго седите на стола или спите, толкова по-кратък е животът ви, твърдят учените. Те вече са готови със своя списък от шест фактора, които директно въздействат върху продължителността на живота. Пренебрегването им ограничава шансовете за дълголетие и приближава смъртта.

По-стари изследвания вече са доказали кои вредни навици “работят” в тази посока. Това са консумацията на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, слабата физическа активност. Веднага можем да кажем, че в това няма нищо ново – но дори известните неща и очевидната им правота понякога са непреодолим праг пред дълголетието.

Сега към старите вредни навици се прибавят с доказателства още два: продължителното седене на стол, лежане на дивана и пр. в течение на седем часа и повече. И второ – недостигът или прекалено голямата продължителност на съня. Опасно е за здравето, ако спите нощем повече от девет часа! Опасно е и безсънието.

Даден човек, който има всичките тези вредни навици, рискува да умре без време пет пъти по-сигурно от друг, който няма нито един. Прогнозата се прави за 6 години напред.

Списъкът с вредни навици е изготвен от учени от университета в Сидни. Изследването на австралийския екип е още едно доказателство за това, че начинът ни на живот нанася непоправими щети върху здравето. Дори да посещавате спортна зала всяка вечер – не сте защитени, ако целият ви ден е преминал “заковани” на стола в офиса. Изводите са подкрепени от статистически наблюдения върху живота и здравето на 230 000 австралийци на възраст над 45 години. Изследването е продължило точно шест години. Мислите ли, че изводите му ще накарат някого да промени въпросните вредни навици, ако те са втората му природа?!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.