https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Връзката между хранителната и поленовата алергия

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Хранителната алергия е имунологична реакция на организма към определена храна или по-точно нейна съставка. Най-често хранителните алергии се предизвикват от белтъци, устояващи на разграждащото действие на храносмилателните ензими. Имунна реакция може да се провокира дори от мининално количество алергенна храна.

От хранителни алергии са засегнати 6 – 8% от децата под 5 години и 3 – 4% от хората на средна възраст. За това заболяване все още няма лечение, но при половината от децата алергията изчезва с напредване на възрастта. И макар симптоматично хранителната алергия да изглежда просто като непоносимост към определени храни, всъщност тя е много по-сериозно медицинско състояние.

алергияСимптомите, съпровождащи хранителната алергия могат да бъдат много разнообразни по форма и тежест – от леки и несериозни до животозастрашаващи и обикновено се появяват от няколко минути до няколко часа след прием на алергенната храна. Ето и кои са най-честите симптоми на хранителна алергия:

-чувство на дразнене в устата или гърлото;
-поява на обрив, сърбеж или екзема;
-подуване на устните, лицето, езика, гърлото или други части от тялото;
-кихане, запушване на носа или обратното;
-свирещо или затруднено дишане;
-болки в корема, диария, гадене и повръщане;
-замайване и/или припадане.

Има хора, при които алергенната храна може да отключи животозастрашаваща имунологична реакция. Тя се нарича анафилактичен шок, а симптомите й са:

-съкращаване на мускулатурата на дихателните пътища и подуване на гърлото с усещане за бучка в него, което затруднява дишането;
-шок, в резултат на силно понижение на кръвното налягане;
-учестено сърцебиене;
-замайване или загуба на съзнанието.

Има случаи, при които хранителната алергия може да бъде отключена след физически упражнения, като преди това е консумирана алергенната храна и това води до дразнене в гърлото след упражненията. Състоянието, при което има съчетание на алергенна храна и физически упражнения се нарича анафилаксис. За да се предотврати това или поне да се облекчат симптомите е необходимо между двете да има интервал от поне два часа.

При хора, страдащи от сенна хрема, могат да бъдат отключени алергични реакции от някои плодове, зеленчуци и/или ядки значително по-често, отколкото при хората без алергичен ринит. Това е т.нар. синдром на алергия храна-полени, който се нарича също и синдром на оралната алергия. Този тип алергия е кръстосана чувствителност към различни алергени и е в резултат на близката структура на белтъците в плодовете и зеленчуците и тези в полените. Голям брой от хората, алергични към амброзия, например, са алергични и към пъпеши. Друг пример са хората, алергични към брезовия полен, които в голяма част реагират на ябълки. В такива случаи алергенните плодове и зеленчуци трябва да бъдат подлагани на кулинарна обработка, тъй като тогава се премахва алергенността им, понеже се променя структурата на съдържащите се в тях алергенни белтъци. Симптомите на оралната алергия, както и при всяка хранителна алергия, могат да варират от леко дразнене на гърлото до фатален анафилактичен шок.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.