https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Восъчните молци са лечебни: научете за какво

0

Восъчните молци и поточно техните личинки са много вредни за пчелите

vosachnite moci
Нападат семейства, останали без майка, поразени от болести на пилото (гнилци, нозематоза, вароатоза, каменно пило) и оставени пити. Най-опасни са големият (Galleria mellonela) и малкият (Achorea grisella).

По-широко е разпространен големият. Той идва от Ориента и отначало паразитира по дивите пчели, но след мутация през XIX в. атакува питите на медоносните. По подобен начин мутира преди около 60 г. пак в Азия акарът, причиняващ вароатозата, а в наше време и азиатската нозема, причинител на синдрома на празния кошер, който порази пчелите в цял свят.

Восъчните молци разрушават питата и от нея остава кълбо паяжина. Пеперудите на тези молци са със. закърнели устни, с които поемането на восъка е невъзможно, но за сметка на това личинките
им са ненаситни.

Молците имат светло-жълтеникава сива окраска и почти четириъгълни крила. Дълги са до 14,5 мм големият и до 9 мм малкият. Яйцата им са 250-300 и за 8-10 дни минават през 8-10 стадия (малкият – до 13), в края на всеки от които се сменя кожата на личинките. Метаморфозата трае 2-3 месеца, така че има 3 поколения за сезон. Щетите от тях са загуба на восък (всека ларва изяжда до 770 г), дразнене на пилото, замърсяване на пчелните продукти и разнасяне на болести в кошера.

Химически восъкът е рекордно инертен. Много малко вещества могат да го разтворят или разградят. Има кристална решетка като на планинските кристали, зеолитите и др. Добричкият пчелар доц. Цонко Георгиев я използва, за да създаде свой метод за производство на бионосители със сърцевина от пчелен восък и обвивка от фолио със срок на
действие 1 г.

Но от молците има и полза. Ларвите им произвеждат ензимите цераза и липаза, които разцепват молекулите на восъка и убиват патогенните първаци, бактерии и вируси с восъчна обвивка като туберкулозната бактерия.

Лечебни са:

• Настойка от молци – лекува микози и туберкулоза на белия дроб, костите, бъбреците, лимфните възли, кожата и др. Разширява бронхите и има противовъзпалителен ефект. Прилага се след антибиотична терапия. Привежда имунитета в норма при бронхити, бронхиална астма, бронхоспазми, ХОББ, хрипове

и нормализира кръвната картина. Използва се и за профилактика на сърдечни болести. Повлиява благоприятно обменните процеси, намалява кръвната захар, забавя отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове, както и на мазнини в черния дроб.

• Екстракт от молци – повишава имунитета, ускорява възстановяването на скелетните мускули след тежък труд, растежа на тъканите, синтеза на хемоглобина и усвояването на-калция. Списъкът на болестите, лекувани с екстракт от восъчни молци, расте, пише „Живот без рак“. Има хипотеза, че екстрактът от личинки може да лекува и рак на костите.

Приготвя се, като в 100 мл медицински спирт (70 градуса) се поставят след раздробяване 30 г восъчни молци или техните личинки в тъмно стъкло за 7-10 дни. Съдът се разклаща няколко пъти на ден. Активен е 1 година.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.