https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Знаете ли колко вода трябва да пиете?

0

Наясно ли сте колко вода трябва да пиете, не само за да утолите жаждата, но и за да сте здрави?

voda
През лятото, когато се потим повече, е нужно да възстановяваме количеството изгубена течност, за да може тялото да функционира нормално. Пийте повече вода е съвет, който често получаваме. Но това означава ли – колкото повече, толкова по-добре?

От какво зависи колко литра?

Лекарите смятат, че голямото количество течности е нож с две остриета. На първо място приемът трябва да е съобразен с килограмите. Не може момиче с телесно тегло 45 кг да пие по 3 л течности дневно. Т.е. както дехидратацията е вредна, така и хиперхидратацията. Човек с нормално тегло, който не е в екстремни климатични условия или не спортува активно, трябва да приема литър и половина до два на ден. Според лесна математическа формула трябва да разделите телесното си тегло в килограми на 40 и ще получите приблизително колко вода да приемате дневно.

Много е важно обаче да се вземе под внимание и здравословното състояние. Например при сърдечна недостатъчност не е препоръчително да се пият много течности.

Хора, които задържат течности в организма, също не бива да прекаляват с водата. За мъжете и жените с камъни в бъбреците е полезна повече вода. В третата възраст започва да се губи чувството за жажда. Центърът за жажда е близо до центъра на апетита и нерядко възрастните се хранят добре, но пият малко вода. Дори когато говорим за здрав и млад човек, оптималното количество също е относително, доколкото зависи от начина му на живот. Ако е по цял ден в офиса на постоянна температура 23 градуса, няма нужда да приема много вода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.