https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво да правите ако ви влезе вода в ухото?

0

Ето какво трябва да направите, ако ви влезе вода в ухото, особено ако сте на морето или край басейна

voda-v-uhoto
Веднага отстранете добре водните капки от ушните канали, като последователно скачате на един крак с наклонена глава. После подсушете ушите с кърпа. Иначе рискувате да си навлечете т.нар. отит на плувеца – възпаление на външния слухов канал. Усеща се болка и заглъхване, слухът намалява. Може да се появи и секрет с неприятна миризма.

Външният отит обикновено се причинява от навлизането на замърсена вода в ухото

Преките виновници са вируси, бактерии и по-рядко гъбички. Откритите водни площи – най-вече реки и язовири, се замърсяват лесно от животни. Морето е по-безопасно, тъй като водата не се застоява, а солта в нея пречи на бактериите да се развиват.

За възпалението на външния слухов канал от значение са и други фактори.

Например прекомерното почистване на ушната кал. Т.нар. церумен представлява естествен секрет на жлезите на ухото. Той създава бариера срещу патогенни микроорганизми, като ги задържа и не им позволява да навлизат по- навътре.

Когато количеството ушна кал е в повече, също може да предизвика нежелани ефекти – отслабване на слуха, дискомфорт, болка. При потапяне на главата във вода церуме- нът набъбва, притиска тъпанчевата мембрана и причинява намаляване на слуха и болка.

Един от първите симптоми при отит на плувеца е силен сърбеж в засегнатото ухо. Може да се усеща и болка, която се засилва при движение на долната челюст, а също и при издърпване на ушната мида.

Друга проява е зачервен и отекъл слухов канал. При такива оплаквания трябва да посетите специалист по уши, нос и гърло, за да предотвратите усложнения – повишаване на температурата и локално увеличаване на лимфните възли.

Лечението включва на първо място почистване на ушния канал. В никакъв случай не бива сами да правите това. Иначе има опасност от разпространение на инфекцията по-навътре в ухото, което може да доведе до тежки последствия за слуха. Тази манипулация трябва да се извърши задължително от лекар. След това специалистът назначава терапия, най-често с капки и мехлеми. Целта е да се ограничи възпалението и да се намали отока. Обикновено се поставя памучен тампон в ухото, напоен с болкоуспокояващо средство. Ако отитът е причинен от гъбички, се прилагат капки с антимикотичен ефект.

За да се предпазите от заболяването, избягвайте замърсени водоеми и басейни с недостатъчно добра поддръжка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.