Защо трябва да пием повече вода и през зимата?

През зимата трябва да пием толкова вода, колкото и през лятото, нищо че температурите не са високи и не изпитваме жажда толкова често

Вода трябва да пием постоянно и в такова количество, каквото е нужно на организма.

voda
Защо трябва да пием повече вода и през зимата?

В жегите се потим, ожадняваме и това ни подсеща да пием вода. В студеното време сякаш забравяме, че и тя е храна за организма. Има поне 8 причини да пием поне литър и половина вода през денонощието.

1. Човешкото тяло се състои от над 70 % вода. Когато количеството й е недостатъчно, тоест отделяме повече, отколкото приемаме, настъпва дехидратиране. То пък води до нарушаване на основни физиологични функции като дишане, усвояване на хранителните продукти, отделяне на остатъците от храносмилането.

2. Водата поддържа температурата на тялото в определени граници. Благодарение на нея в организма не се случват топлинни скокове и клетките са защитени от увреждане при резки промени.

3. Пиенето на вода предпазва от исхемична болест на сърцето. Т.нар . angina pectoris е симптом за недостиг на вода между сърцето и белите дробове.

4. Мигрената може да е резултат от обезводняване на мозъка. Болките отшумя ват, като влеете необходимото количество вода в организма.

5. Водата намалява телесното тегло. Изследвания показват, че след две чаши преди хранене поемате 75-90 калории по-малко (в пълния с течност стомах няма достатъчно място), пише „Всичко за семейството“. Освен това водата улеснява работата на ензимите на храносмилането.

6. Подобрява самочувствието. Недостигът на вода може да се прояви в умора, слаба концентрация, проблеми с паметта.

7. Дава енергия, предпазва от мускулни крампи и овлажнява ставите.

8. Колкото повече вода има в кожата, толкова по-млада изглежда тя – гладка, стегната, еластична и сияйна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.