Внимание : Рак на черния дроб!

hepa17Всяка година половин милион жени и мъже по света научават, че имат карцином на черния дроб. Ракът на черния дроб е коварно заболяване: започва тихо и късното му диагностициране не дава много шансове на заболелия човек. Медицината гледа на болестта с оптимизъм, като предлага съвременни лечебни методики и обещава удължаване на живота и дори излекуване.
Истината обаче е, че всяко занемарено заболяване на черния дроб с времето може да се трансформира в злокачествен процес. Черният дроб е уникален орган: той е в състояние “до последен дъх” да изпълнява функциите си, да се самоочиства и регенерира. Но ресурсът му не е неизчерпаем, а и човекът много често сам е виновен за тежките здравословни проблеми, които си причинява.
Защо черният дроб боледува от рак?
Много често началото на злокачествените процеси се отключва в някакъв момент от развитието на чернодробна цироза. Особено уязвим е черният дроб на пациенти с хепатит В и С или носители на хепатитния вирус. “Израждането” на заболяването в злокачествено е много вероятно, ако се касае за отслабена имунна система или за неадекватно или занемарено лечение на хепатитната зараза. Според някои данни вирусоносителите са 400 пъти по-застрашени от рак на черния дроб в сравнение със здрави хора.
Пагубни за здравето на черния дроб се оказват също редица токсични вещества от рода на пестицидите, и доказани канцерогени, чието въздействие върху човешкия организъм се отстранява със закъснение. Атаките на такива вещества върху черния дроб водят до т.н. малигнено израждане на клетките и развитие на карцином.
Черният дроб действително е уникален орган и е в състояние да спаси човешкия организъм от всевъзможни токсични въздействия. Но ресурсът му не е неизчерпаем; неволната или осъзната злоупотреба с потенциала му не води до нищо добро – а чернодробният карцином със сигурност е от най-лошите развития на нещата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.