ВНИМАНИЕ! Опасно съединение в козметиката разболява черния дроб и предизвиква рак

Бъдете внимателни към козметиката, която ползвате, защото опасно съединение, което се съдържа в нея, може да предизвика рак

рак
ВНИМАНИЕ! Опасно съединение в козметиката разболява черния дроб и предизвиква рак

Учените бият тревога: триклозанът, добавян в козметиката, средствата за хигиена и битовата химия като противомикробен компонент, може да се натрупва в организма и да руши черния дроб!

Репутацията на това забележително вещество е срината от изследване на учени от Университета в Сан Диего, Калифорния. Специалистите установили, че във връзка с широкото си приложение, триклозанът често се съдържа там, където не би трябвало да го има: във въздуха и дори в кърмата на 98 от 100 жени!

Било изяснено, че при продължително използване триклозанът може да предизвика фиброза на черния дроб – образуване на наслоявания в чернодробната тъкан, което с времето води до развитие на цироза и чернодробна недостатъчност. Освен това това вещество отслабва противораковата защита на организма. Тестовете показали, че действието му потиска детоксикационната функция на черния дроб, което се съпровожда с увеличаване на неговите размери и фиброза.

В същото време авторите на изследването твърдят, че не е необходимо напълно да изключим триклозана от живота си. Този компонент може да бъде полезен в средствата за обработка на ръцете на хирурзи и други лекари, в малки количества – в пастата за зъби. Проведени по-рано изследвания показват, че триклозанът намалява мускулната активност, предизвиква хормонални нарушения е организма и може да ускорява растежа на тумор на млечната жлеза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.