https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Внезапното побеляване е мит: разберете защо косата побелява рано

0

Внезапното побеляване на косата е мит. Ранното побеляване обаче се случва съвсем реално

побеляване
Ранното побеляване на косата се случва поради няколко причини. Разберете кои са те.

Естественото прошарване на косата наистина е процес на стареене, но може да се появи по-рано от очакваното. Кога точно, е въпрос преди всичко на гени.

При повечето хора първите бели коси се откриват между 30 до 50 години, но някои са изненадани неприятно още след навършването на пълнолетие. Ако родителите ви са побелели рано, може да се случи и на вас. Допринасят обаче и някои медицински състояния, а нови изследвания сочат като виновници грешки с диети, прекомерно излагане на слънце, стрес.

За цвета на кожата, косата, очите отговаря пигментното вещество, наречено меланин. То се произвежда от специалните клетки меланоцити. Ключова роля в този процес играе ензимът тирозиназа. С възрастта обаче се натрупва водороден пероксид, който атакува тирозиназата и блокира производството на меланин. Най-достъпно казано, пигментите клеткц са завзети от въздушни мехурчета и косата се обезцветява.

Побеляването за една нощ – толкова експлоатиран символ на стрес във филмите и литературата, обаче е по-скоро мит. Веднъж вградени в израсналия косъм, пигментите не изчезват внезапно. Побеляването започва с израстване на косъма дори когато багрилото в корена му е било блокирано внезапно. Така че побеляването отнема време.

За месец косъмът се удължава средно с 1 см. Смята се, че единичният косъм от скалпа живее 3-7 години. Процесът има особености в зависимост от местоположението – в областта на слепоочията космите имат най-кратък живот и тези зони побеля-‘ ват най-бързо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.