https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Що за симптом е внезапното изпотяване?

0

Внезапното изпотяване може да е обезпокоителен симптом

vnezapnoto izpotyavane
Изпотяването е нормална реакция на организма. Чрез нея той регулира своята температура. Понякога то зависи от трескави състояния с болестен причинител или от силни емоции. Внезапните горещи вълни и внезапното изпотяване се дължат на следните фактори.

Температура се вдига най-често в резултат на грипни и простудни заболявания. Това може да стане внезапно и също толкова рязко да последва спад. Именно понижаването води до изпотяване. При по-малки деца такива състояния водят до обезводняване. След изпотяване е необходимо да се пият повече течности.

Внезапно изпотяване се получава и при някои инфекциозни болести, например туберкулозата. То се съпътства с изтощение, болки в гърдите, кашлица, кръв в храчките. Болестта протича дълго, хронично, като извън острите пристъпи не е заразна. Нужна е консултация с пулмолог. Има специален тест, с който лесно се установява дали изпотяването е заради туберкулоза, или друга
сходна болест. Лечението е с антибиотици.

Внезапно обливане в студена пот може да се появи при хора, които страдат от сърдечна недостатъчност. Това е опасно хронично състояние. До него се стига най-често при исхемична болест на сърцето и след прекарани инфаркти. След такъв пристъп трябва да се търси лекарска помощ.

Горещите вълни се предизвикват от хормонални промени,свързани с възрастта. Противно на разпространеното мнение, че засягат само жени около менопаузата, горещите вълни връхлитат и мъжете. Тогава е нужна консултация с ендокринолог. Такова внезапно изпотяване може да е признак за проблеми с щитовидната жлеза. Ако вълните зачестят и има усещане за недостиг на въздух, лекарят трябва да се търси веднага.

Внезапни силни емоции са най-честата причина за изпотяване от невровегетативен характер. Съпътства се от тръпки. Най-често човек се изпотява от страх.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.