https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

При спешни случаи във ВМА, ИСУЛ и ПИРОГОВ взимат пари от пациенти

0

Болници се опитват да пестят на гърба на пациентите си, като им бъркат в джоба при спешни случаи

Няколко от най-големите здравни заведения в София, където можем да бъдем прегледани при спешни случаи, вече взимат пари, ако не сте за прием или пък състоянието ви е неотложно. Дори и да дойдете с бъбречна криза, пак ще трябва да си платите за направените процедури и то цената не е никак евтина. Какво разкри нашата проверка?

„Пирогов” доскоро беше едно от местата, където отиваха повечето българи при спешен проблем със здравето.

Болницата се финансира от бюджета, но независимо от това от няколко месеца вече и от пациентитpirogovе. Например ако вечер получите пристъп на задух и силна кашлица, ще ви прегледат в терапевтичния кабинет за спешни случаи. Оттам нататък процедурата е стандартна – дава се направление за рентгенова снимка и съответните изследвания на кръвта. Окаже ли се обаче, че се касае за обикновен бронхит, пациентът трябва да си плати както следва 25 лева за ренгеновата снимка на белите дробове и около 20 за изследванията. Интересното е, че това се прави по усмотрение на самите лекари. Тоест всеки отделен интернист избира дали да поиска от пациента да внесе пари в касата или не.

Първи тази система на плащане на спешни случаи въведоха в „Исул”. Там практиката е от една година. Шефовете на здравното заведение обясняват решението си с това, че парите, които получават от бюджета, не са им достатъчни, за да покрият разходите си. Според тях пък много от болните използвали спешните им кабинети вместо посещение при личния лекар и ходели при най-малките оплаквания. В „Исул” таксите са подобни, както в „Пирогов”. Например преглед  в кабинет „Уши нос и гърло”  при спешни случаи е 20 лева, инжекция с урбазон – 12 лева. Всички суми се определят от ръководството на „Исул” според изчислените разходи и пари за труд на лекаря. Самите специалисти обаче твърдят, че при тях парите, дадени от болните, идват като много малък процент на всеки три месеца.

Във ВМА – болнspeshni sluchaiицата, която бе разтресена от скандали заради превишените бюджети от предишния шеф ген. Стоян Тонев, има други хватки, за които пациентите не знаят. Дори и при новото ръководство здравното заведение бе едно от най-щедрите към болните. При посещение в хирургичните кабинети лекарите задължително назначаваха пълна кръвна картина, както и рентгенография за евентуални вътрешни наранявания или изливи в тялото. Отскоро обаче и те предпочитат да пестят. Така може и да бъдете прегледани, но няма да ви бъде направено изследване на кръвта. Това, което пациентите не знаят, обаче е, че имат право сами да поискат то да бъде извършено и няма как да им откажат. Практиката в подобни случаи като във ВМА е тези изследвания да се прехвърлят към различните отделения в зависимост от кое са били похарчени по-малко пари от заделения бюджет. В болницата има и други практики, за които трябва да бъдете добре подготвени. Ако например влизате с направление за рутинна процедура като колоноскопия, се пригответе да си платите за консумативи, които ви се полагат. По здравна пътека ви се полагат три дни, но могат да ви изпишат още на другия ден. Преди това обаче ще трябва да закупите и то от магазина на болницата еднократно бельо – чаршафи и калъфки. Друг трик, за който може би не предполагате, е номерът с консумативите за изследвания. Пак във ВМА ще ви накарат да ги купите от болничната аптека ако например ви предстои да бъде направен скенер на вас или на ваш близък. За пример – при изследване на болен със съмнения за спешен панкреатит трябва да платите 140 лева. Разбира се, лекарите винаги задават въпрос в кабинетите си на пациентите и им казват, че могат да се разминат и без такава процедура. В случая обаче тя е задължителна и няма как да откажете, независимо дали става дума за спешни случаи.

 

Засега 3-та градска болница, по-известна като Национална кардиологична болница, си остава едно от местата, където никой няма да ви поиска пари, дори и накрая да се окаже, че случаят ви не е спешен. Това става по личното нареждане на шефа на болницата проф. Марио Станкев. Самите лекари недоволстват, защото спешния кабинет на здравното заведение е сред най-посещаваните. Според тях парите, изхарчени за пациенти без сериозни оплаквания могат да бъдат пренасочени другаде. Това, което няма да ви кажат в нито една болница е как се правят и трикове с различните диагнози и изписани процедури. В повечето то случаите се касае за източване на здравната каса. Лекарите разчитат на това, че след изписването пациентите рядко преглеждат всички документи, с които излизат от болницата. Добре е обаче да следите „дребния шрифт”. Може да се окаже, че са ви изписали с диагноза, която на практика нямате и след това да си докарате излишни проблеми. Друго, което няма да научите в нито една болница е, че имате право на консултация с лекуващия си лекар всеки ден. Той е длъжен да ви разясни процедурите, които ще ви бъдат правени, медикаментите, коиaleksandrovskaто получавате и какво е състоянието ви. За съжаление това се практикува в много малко от лечебните заведения. В повечето от случаите се смята за съвсем нормално да бъдете поверен на грижите на медицинска сестра, която ви сменя системите или поставя инжекциите. Има и още един трик, за който в болницата не се говори. Практикува се предимно от лекари с частни практики, които работят едновременно и в държавно здравно заведение. В такива случаи те пренасочват свои пациенти, които вече са им платили в частния кабинет в болница за прием. Това обаче става само фиктивно, а болният си стои вкъщи и идва всеки ден за изследвания. По този начин си спестява скъпите процедури, заради които иначе би дал и повече пари и време.

Такава практика например има в „Александровска болница”, където засега има и най-много усвоени здравни пътеки. Другото, за което трябва да внимавате, са даренията. Различните фармацефтични компании работят с всяка една болница и предоставят безплатно цяла гама от препарати. Това, че лекарите ходят на екзотични почивки, платени от същите тези компании уж като семинари, отдавна е публична тайна. По-големият проблем, за който трябва да внимавате е продуктите, които после лекарите ще ви препоръчат. Например в белодробната болница почти на всеки пациент се подаряват по две опаковки от инхалатор със съдържание на урбазон. Същото лекарство се дава дори и на болни, които не са на стационар. Това, което трябва да ви предупредят, е, че при употреба на кортизонови препарати могат да се появят много странични ефекти.

 

Екип на „Винаги Здрави“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Журналистическо разследване на екип „Винаги Здрави“

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.