Влошеното обоняние – признак за близка смърт

Влошеното обоняние говори, като цяло, за сериозни проблеми със здравето. както и ще разберете – и за сериозни последствия

влошеното обоняние

Изследвания показват пряката връзка между влошеното обоняние и болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция. А изследователи от Университета в Стокхолм са достигнали до още по-любопитни изводи. Оказва се, че влошеното обоняние е признак за близка смърт дори при хора без регистрирани невродегенеративни заболявания.

В течение на десет години са провеждани наблюдения на 1774 шведи на възраст, между 40 и 90 години. В началото доброволците правят тестове, в които трябва да идентифицират 13 различни аромата. Оказва се, че вероятността за смърт е тясно свързана с умението правилно да се различават миризми. Всеки грешен отговор увеличава с 8% риска участникът в експеримента да почине в периода на изследването.

Учените не бързат с глобалните изводи, а само заявяват, че обонянието е добър показател за това как работи главният мозък на човека. С други думи, загубата на способността да се различават миризми, може да сигнализира за смъртоносни проблеми, за които човек дори не се досеща. Шведските учени се надяват, че по-нататъшните експерименти ще помогнат да се установят конкретните биологически процеси, обясняващи тази особеност.

Начинът, по който човек възприема миризмите, не може да се измери непосредствено. За целта се използват косвени методи. Изследователите определят интензивността на обонянието, анализирайки прага на възприятие, и сравняват как човекът възприема различните миризми. Известно е също, че прагът на възприятие и чувствителността са тясно взаимосвързани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.