https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вкусотерапията – лечението, което ще ви хареса

0

Вкусотерапията е лечебен метод, който възниква на базата на древноиндийската „наука за живота“ аюрведа

вкусотерапия
Основна роля при прилагането й се пада на езика. Той е наситен с рефлексогенни зони, пряко свързани с вътрешните органи на тялото. Чрез въздействие по определен начин върху вкусовите зрънца, разположени по повърхността на езика, може да се повлияе работата на различните органи. Неслучайно някои медикаменти се приемат, като се поставят върху езика и се смучат, а не се поглъщат. Вкусотерапията е помощно лечение, което допълва основното.

Как въздействат различните вкусове?

Сладкото помага за разширяване на кръвоносните съдове, затова се препоръчва при сърдечносъдови заболявания, особено при исхемична болест.

Горчивото оказва противовъзпалително действие. То нормализира работата на бъбреците и очиства организма от токсини. Сред полезните горчиви продукти са пелинът, грейпфрутът, куркумата.

Соленото помага при запек, тъй като поражда жажда и провокира към по-голям прием на вода.

Тръпчиво-киселият вкус има полезно действие при лечение на рани и прекратяване на стомашно разстройство.
Лютото активира храносмилането, прочиства кръвта и унищожава микробите.

Съдържа се в пикантните подправки, в ряпата, хряна, горчицата и много ароматни билки. Ряпата се смята за общоу-крепващо средство. Тя е източник на полезни органични киселини, минерални соли, витамини, фитонциди, аминокиселини. Твърди се, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма. Хрянът убива вредните бактерии и премахва възпалението.

Препоръчва се използването на пресни корени, които могат да се настър-жат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата. Горчицата е подходяща за всички заболявания на нервната система.

Освен чрез различни вкусове може непосредствено да се въздейства върху зоните на самия език. Например при сърдечни болести се масажира крайчецът, при заболявания на дихателните пътища – страничните повърхности. Масажирайки средната част, влияем върху стомаха и задстомашната жлеза, а неговият корен е свързан с бъбреците. За дейността на пикочно-половите органи отговаря задната част на езика.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.