https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вкусна салата бори ПМС

0

Проучване, което било проведено в период от 10 години показало, че консумацията на листни зеленчуци и салата може да намали силата на симптомите при предменструалния синдром с 40%.

зелена салатаИзследователите установили, че жените, които консумират зелени зеленчуци в големи количества се чувстват много по-добре по време на предменструалния синдром. Те обясняват, че това се дължи на желязото, което се набавя от консумацията на зеленчуците, тъй като то е свързано с увеличената секреция на серотонин-хормонът, който регулира настроението, наричан още хормон на щастието.

В проучването са участвали 3000 жени, които обяснявали симптомите, които изпитват преди цикъл в зависимост от хранителния им режим. След като анализирали резултатите, изследователите констатирали, че 1968 от жените, които са консумирали редовно и в големи количества зелени зеленчуци са със слаби и почти липсващи симптоми на предменструален синдром в сравнение с останалите жени, които не са консумирали тези зеленчуци.

Менстуралният цикъл е естествен биологичен процес при всяка жена в репродуктивна възраст. В повечето случаи този период е съпроводен от болка, дискомфорт и неразположение. При някои жени тези неразположения започват още преди началото на менструацията, което се нарича предменструален синдром.

Симптоми като подуване на корема, главоболие, промени в настроението или други физически и емоционални промени, характерни за предменструалния синдром могат да се появят седмица-две преди началото на менструацията. Приблизително 85% от жените в някаква степен изпитват предменструални симптоми, като в някои случаи те са толкова тежки, че могат да попречат на професионалните или лични отношения с околните.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.