https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Включиха още две ваксини в задължителния имузиционен календар

0

Министерство на здравеопазването прие промени в Наредбата за имунизациите. От 2010 г. са въведени още две задължителни имунизации за българчетата. Ваксините са срещу Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и Стрептококус пневмоние (пневмококи).

ваксиниЗаразяването с тези микроорганизми може да причини респираторни инфекции, отит на средното ухо, синуит, бронхит. Усложненията на заболяванията водят до пневмонии, менингит, сепсис, в резултат на което могат да се получат неприятни последици като глухота, неврологични усложнения, епилепсия, умствена недостатъчност и дори смърт при деца до 5-годишна възраст. Утежняваща прогнозата особеност е, че се наблюдава повишена резистентност при лечението на заболяванията от тези микроорганизми.

Данни на Националния център по здравна информация (НЦЗИ) показват, че през последните няколко години заболяванията на дихателната система са на трето място сред причините за детската смъртност у нас. Преди тях са травмите и интоксикациите. 16,4% са смъртността и трайните увреждания у нас след заболяване от менингит тип Б, а пневмококовата инфекция е най-честата причина за смъртни случаи при децата под 5-годишна възраст.

Ваксините срещу Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и срещу Стрептококус пневмоние се прилагат в почти целия Европейския съюз. До скоро в България те не бяха задължителни и родителите, които имаха желание да ваксинират децата си трябваше да си закупуват ваксините. След препоръка на Световната здравна организация ваксините вече са включени като задължителни и в българският имунизационен календар и съответно се заплащат от държавата.

Здравното министерство добави и още две препоръчителни ваксини – срещу човешкия папилома вирус, който води до рак на шийката на матката и срещу ротавирусната инфекция, която причинява диария при децата. Ваксините с препоръчителен характер не се поемат от държавата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.