https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Витамини и необходими дози от тях

0

Витамините са нискомолекулни органични вещества, които са необходими за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Необходимостта от витамините е обоснована през 1880 г. от руския учен Н. И. Лунин, а наименованието витамин се появява през 1912 г., когато американския биохимик от полски произход Казимир Функ е изолирал вещество (витамин В1) от оризовите люспи, съдържащо аминна група.

В наши дни са известни около 30 витамина. Те влияят на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и други физиологични процеси. Витамините основно се съдържат в растенията, но някои се синтезират от чревните бактерии или могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини).

витаминиВитамините биват мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В). Повишена нужда от витамини има по време на бременност и кърмене, при интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др. Недостигът или липсата на витамини в организма води до болестни състояния — хиповитаминозни и авитаминози, а прекомерният прием (най-вече на А и D) — до хипервитаминози.

Витамин А, известен още като ретинол е мастноразтворим. Той е важен за зрението, за растежа на кожата и лигавиците. По естествен път може да се набави чрез консумацията на черен дроб, яйца, мляко, както и от морковите, спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата под формата на провитамин (каротин). Дневната необходима доза витамин А е от 1 до 5 мг.

Витамин В1 или тиамин е водоразтворим. Този витамин играе роля в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините. Може да се набави чрез консумацията на зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко. Необходимата дневна доза е от 1.5 до 2 мг.

Витамин С или аскорбинова киселина също е водоразтворим. Той участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет. Набавя се чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци, шипки, цитрусови плодове, люти чушки, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак. Необходима дневна доза – от 100 до 600 мг.

Витамин D (калцитриол) е мастноразтворим. Той е важен за регулирането на калциево-фосфорната обмяна в организма. Набавя се чрез консумацията на рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко. Освен това се образува в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи. Дневната необходима доза при възрастни е 0,02 мг.

Витамин Е (токоферол) е друг мастноразтворим витамин. Той участва в процесите на размножаването. Необходим е както за оплождането, така и за износването на плода. Можем да се набави от житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко. Необходимата дневна доза от него е от 10 до 20 мг.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.